Στριμωγμένη όσο ποτέ άλλοτε είναι η κυβέρνηση, με τις πιέσεις των θεσμών και τα σενάρια περί χρεοκοπίας να εντείνονται, και τον πρωθυπουργό να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία με τους δανειστές ή στη ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται από σήμερα– για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες- στη βελγική πρωτεύουσα. Οι κκ Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης (οι οποίοι αναχωρούν στις 10 το πρωί) θα μεταφέρουν στους θεσμούς τη «σφραγίδα» των θέσεων του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη πρόταση της Αθήνας που είναι εμπλουτισμένη με ισοδύναμα μέτρα.
Κομβικό ρόλο στην πορεία των ραγδαίων εξελίξεων, έπαιξε και η νέα επικοινωνία που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις του πρωθυπουργού κράτησαν μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού προσδοκία της κυβέρνησης είναι τις αμέσως επόμενες ώρες να υπάρξει ένας κατά το δυνατόν… θετικός συγκερασμός με τις απαιτήσεις των δανειστών που θα οδηγήσει ακόμα και στον προθάλαμο της συμφωνίας.
Το πακέτο των... εκπτώσεων
Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
• Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
• Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
• Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)
«Εχουμε κάνει υποχωρήσεις, αλλά οι πιέσεις είναι σκληρές»
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται μιλώντας στο iefimerida.gr πως «σε κάποια θέματα έχουμε κάνει τακτικές υποχωρήσεις, αλλά οι πιέσεις είναι σκληρές».
Αμφίβολο επίσης παραμένει αν θα υιοθετηθεί το αίτημα της Αθήνας για μια συνολική συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα, με την παράμετρο για εννεάμηνη χρηματοδότηση ως το Μάρτιο του '16.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η πλευρά των δανειστών δεν δείχνει να δέχεται συζήτηση επ' αυτού. Αντιθέτως, απαιτεί μία συμφωνία η οποία να στηρίζεται στην αμεσότητα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού (άμεση εφαρμογή μέτρων ΦΠΑ, ασφαλιστικό, κ.λ.π.) χωρίς να δέχεται τη σύνδεσή της με το κενό χρηματοδότησης.
Τέλος, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση διανύει τα πιο κρίσιμα εικοσιτετράωρα, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα ακολουθήσει ενα ΕuroWorking group και βέβαια η συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο καθίσταται αυτομάτως…σταθμός. Εκεί, θα γίνει και το κρασ-τεστ του «οδικού χάρτη» για συμφωνία, η οποία θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα Κοινοβούλια των ξένων χωρών.