«Ακροδεξιοί πίσω από τις αντιδράσεις για τα hotspots στην Κω», καταγγέλλει ο Δ. Βίτσας

Φεβρουάριος 05, 2016

Για ακροδεξιό «δάκτυλο» πίσω από τις οργανωμένες αντιδράσεις μερίδας πολιτών ενάντια στηδημιουργία των hotspots στα νησιά –και εδικά στη Κω- κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας διαχώρισε την πλειοψηφία τωννησιωτών από αυτές τις αντιδράσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Κω, θέλει ευταξία, θέλει το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, όσοι φτάνουν στο νησί να μπορούν να έχουν κάτι να φάνε, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τις 24 ως 48 ώρες που θα μείνουν στην Κω», εξηγώντας στη συνέχεια για τις αντιδράσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα: «Δεν θέλουν τους πρόσφυγες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν το λένε καθαρά; Στο νησί, εάν δεν υπάρξει ένας χώρος αντίστοιχος όπως στη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, θα ξαναζήσουμε σκηνές στο λιμάνι όπως πέρυσι, που δεν περιποιούν τιμή ούτε στη χώρα ούτε στην Κω».

«Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν πρόσφυγες, δεν τους αρέσουν», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Αν ήταν Γερμανοί δεν θα τους άρεσαν οι Έλληνες μετανάστες, αν ήταν μαύροι δεν θα τους άρεσαν οι λευκοί».

Αναφερόμενος στα πολιτικά κίνητρα των οργανωμένων αντιδράσεων, ο κ. Βίτσας, απέκλεισε τη σχέση των αντιδράσεων με το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο «για ανθρώπους της φασιστικής Δεξιάς».

Εξάλλου, άσκησε έντονη κριτική στη στάση που έχει κρατήσει ο Δήμαρχος του νησιού καθώς όπως είπε «δεν διευκολύνει καθόλου», ενώ έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τον εκάστοτε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής από το περασμένο καλοκαίρι.

Παίζεται ένα «παιχνίδι» με το προτεινόμενο σημείο για την εγκατάσταση του κέντρου, με προτάσεις χαμηλού επιπέδου, όπως π.χ. μία που ήταν μόλις 6 στρέμματα, είπε ο κ.Βίτσας.

Στην Κω, την ίδια ώρα, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν και οι άνθρωποι που βοήθησαν, έφτιαξαν και διένειμαν φαγητό, περιέθαλψαν πρόσφυγες. Αξίζουν και αυτοί το νόμπελ, όπως και κάτοικοι άλλων νησιών. Μην φτάσουμε να πάρουν το νόμπελ όλα τα νησιά εκτός της Κω, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την αναγκαία ολοκλήρωση των hotspots, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει τους πέντε χώρους πρώτης υποδοχής και τους δύο χώρους για την πρώτη φάση μετεγκατάστασης, προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. «Έτσι, η Ελλάδα θα μπορεί να απαιτεί, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, και από την ΕΕ και την Τουρκία να είναι επίσης εντάξει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».

Όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης, υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τα εγκαίνια όλων των hotspot μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ στη Μυτιλήνη αυτό που ήδη λειτουργεί.

Αλλά τρία προχωρούν πολύ γρήγορα με την ανάληψη των εργασιών από το Μηχανικό. Στη Λέροολοκληρώνονται οι υποδομές, όπως και στη Χίο, ενώ στη Σάμο διαμορφώνεται και επεκτείνεται τοπαλιό κέντρο κράτησης, που πλέον μετατρέπεται σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεννόηση με τους Δημάρχους, σε Σχιστό, Πέραμα, Σίνδο.

http://www.altsantiri.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot