Σύγχυση με εγκύκλιο για την τηλεργασία

Απρίλιος 02, 2020

Αχρείαστα εμπόδια που οδηγούν στην ακύρωση των ευεργετημάτων που προέβλεπε η αρχική υπουργική απόφαση για την κατ’ εξαίρεση τηλεργασία των εργαζομένων που έχουν αναστολή συμβάσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις θέτει με νεότερη εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας, καθώς ορίζει πλαφόν 10% για το προσωπικό που θα μπορεί να δουλεύει με τηλεργασία για τις πρόσκαιρες ανάγκες μιας επιχείρησης, τις οποίες ανάγκες μάλιστα θα πρέπει να έχει προβλέψει ο εργοδότης πριν αναστείλει τις συμβάσεις του προσωπικού του!

Η εγκύκλιος υπογράφηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, ενόσω είχαν προηγηθεί στις 28, 29 και 30 Μαρτίου δεκάδες χιλιάδες αναστολές συμβάσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις που είχαν μείνει στα όσα έλεγε η κοινή υπουργική απόφαση Βρούτση-Σταϊκούρα σχετικά με τη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν με τηλεργασία, για πρόσκαιρες ανάγκες, το προσωπικό που θέτουν σε αναστολή σύμβασης!

Ανατροπή

Ενώ δηλαδή η απόφαση 12998/232 που τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο 28 Μαρτίου (με το ΦΕΚ Β’ 1078/28-03-2020) προέβλεπε ότι για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης ο εργοδότης δύναται να συμφωνεί τηλεργασία με τους εργαζομένους που έχουν αναστολή σύμβασης και δικαιούνται τα 800 ευρώ, τέσσερις μέρες μετά η απόφαση «διευκρινίστηκε» με την εγκύκλιο Στρατινάκη ότι εννοεί πως στην τηλεργασία θα μπαίνει μόνον το 10% από όσους είναι σε αναστολή σύμβασης!!! Ακόμη δηλαδή και αν ο εργοδότης θελήσει να πάρει το 50% γιατί δεν είχε προβλέψει πόσους θα χρειαζόταν για τις πρόσκαιρες ανάγκες του, η εν λόγω εγκύκλιος του το απαγορεύει και στην πράξη αναγκάζει μια επιχείρηση να κινηθεί κάτω από το ραντάρ της νομιμότητας, επαναφέροντας παρατύπως με τηλεργασία όσο προσωπικό χρειάζεται για να βγουν οι πρόσκαιρες ανάγκες και να μη βάλει οριστικό λουκέτο.

Αυτό που συνέβη δεν είναι μόνον ότι συμπληρώθηκε-τροποποιήθηκε εκ των υστέρων μια υπουργική απόφαση με μια εγκύκλιο, αλλά ότι αυτή η εγκύκλιος εξεδόθη ενόσω ο νόμος και οι όροι της απόφασης εφαρμόστηκαν από δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πίστευαν ότι έχουν μεν τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για τους υπαλλήλους τους με τα 800 ευρώ της κρατικής αποζημίωσης και παράλληλα θα μπορούσαν να τους απασχολούν κατ’ εξαίρεση, πληρώνοντάς τους έξτρα αμοιβή από την τσέπη τους πέραν των 800 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα είχαν 800 ευρώ για 45 μέρες από το κράτος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού που προβλέπεται για 1,7 εκατ. μισθωτούς με τα μέτρα της κυβέρνησης και επιπρόσθετα οι εργοδότες θα έβαζαν από την τσέπη τους τη διαφορά μέχρι το ύψος του μισθού που είχαν πριν ανασταλούν οι συμβάσεις τους.

Αυτό έλεγε η απόφαση, και όχι ότι θα μπαίνει στην τηλεργασία το 10% των εργαζομένων που είναι με αναστολή συμβάσεων που λέει η εγκύκλιος.

Και για… λίγο

Η εξήγηση που έδωσαν στον «Ε.Τ.» πηγές του υπουργείου προσκείμενες στην κ. Στρατινάκη είναι ότι έπρεπε να προσδιοριστεί «τι σημαίνει πρόσκαιρη ανάγκη» και η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι είναι κάτι σύντομο και για λίγο χρονικό διάστημα που απαιτεί μικρό αριθμό εργαζομένων. Ετσι βγήκε το πλαφόν 10% που ακυρώνει στην πράξη το μέτρο που είχε προβλεφθεί στην απόφαση.

Αλλη πηγή του υπουργείου αλλά και ειδικοί είπαν στον «Ε.Τ.» ότι πουθενά στο εργατικό δίκαιο δεν προσδιορίζεται ποσόστωση για τις πρόσκαιρες ανάγκες στην τηλεργασία, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίσει και αν συμφωνήσει με το προσωπικό του πόσους θα χρειαστεί, πότε και τι έξτρα θα τους πληρώσει.

«Αυτογκόλ»

Το πιο σοβαρό από την αχρείαστη αυτή εγκύκλιο που οι πληροφορίες του «Ε.Τ.» λένε ότι επανεξετάζεται, είναι ότι αν τελικά ήθελε εφαρμοστεί, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός θα πλήρωνε περισσότερα απ’ ό,τι αν έμενε η αρχική απόφαση! Για παράδειγμα:

* Με την υπουργική απόφαση μια επιχείρηση πληττόμενη από τον κορονοϊό, με 100 εργαζομένους, θα μπορούσε να βγάλει τους 80 σε αναστολή συμβάσεων οι οποίοι θα έπαιρναν τα 800 ευρώ από το κράτος και θα είχαν επιπρόσθετα πληρωμένες τις εισφορές τους από τον ΕΦΚΑ με βάση τον αρχικό τους μισθό που μπορεί να ήταν μεγαλύτερος από τα 800 ευρώ. Αν δηλαδή ο μισθός ήταν 1.200 ευρώ, ο εργαζόμενος θα είχε 800 ευρώ για να περάσει 45 μέρες αλλά ο ΕΦΚΑ θα πλήρωνε τις εισφορές του με βάση τα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση που ο εργοδότης ζητούσε από τους 80 να δουλέψουν τηλεργασία –όπως του δίνει το δικαίωμα η απόφαση-, τότε θα πλήρωνε αυτός τη διαφορά από τα 800 ευρώ ως τα 1.200 ευρώ δηλαδή θα έδινε από την τσέπη του 400 ευρώ και τις ανάλογες εισφορές, ενώ ο ΕΦΚΑ θα πλήρωνε μόνον τις εισφορές για το 800άρι.

* Με την εγκύκλιο ο εργοδότης που έβγαλε τους 80 εργαζόμενους σε αναστολή, μπορεί να πάρει για τηλεργασία μόνον τους 8 (το 10%) και οι άλλοι 72 θα μείνουν σπίτια τους. Προσοχή όμως: Το κράτος θα πληρώσει τα 800 ευρώ για όλους (80 άτομα σε αναστολή) και για τους 72 που δεν θα πάνε σε τηλεργασία ο ΕΦΚΑ θα κληθεί να πληρώσει τις εισφορές τους με βάση τον αρχικό τους μισθό, δηλαδή στα 1.200 ευρώ! Είναι φανερό ότι με την εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει εισφορές για 72 άτομα και σε μισθούς υψηλότερους από 800 ευρώ ενώ με την αρχική απόφαση θα πλήρωνε εισφορές για 80 άτομα για μισθούς ως τα 800 ευρώ.

Η αχρείαστη επιβάρυνση του ΕΦΚΑ με μέρος εισφορών που αναλογούν στις επιχειρήσεις αλλά και η αχρείαστη έμμεση μείωση μισθών για εργαζομένους που τους απαγορεύεται να υπερβούν το 10% όσων πάνε σε τηλεργασία, είναι δύο από τους λόγους που συνηγορούν στην ανάκληση της αχρείαστης εγκυκλίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot