Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις και ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιβιώνουν με τη στήριξη του κράτους. Επί της ουσίας, το 32,6% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης και λαμβάνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης όπως για παράδειγμα τη μείωση ενοικίου και την αναστολή καταβολής ρυθμισμένων δόσεων.
Οι συνέπειες της κρίσης στην αγορά είναι τρομακτικές και αναμένεται να συνεχισθούν και το 2021. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τον Ιανουάριο που προβλέπει τη συνέχιση των μέτρων και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 800.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τζίρου από την αρχή της πανδημίας, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους όπως εκτιμούν. Από τις επιχειρήσεις αυτές, οι 210.000 έχουν κλείσει με κρατική εντολή και οι υπόλοιπες περίπου 600.000 στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ. Το σύνολο των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις ανέρχεται σε 1.500.000, εκ των οποίων 647.871 είναι σε αναστολή σύμβασης. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1,9 εκατ.
Αθροιστικά από την κρίση πλήττονται 1.447.871 επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, όταν το σύνολο των επιχειρήσεων και των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα προσεγγίζει τα 3 εκατομμύρια. Δηλαδή, σχεδόν το 50% του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα έχει τραυματιστεί από την πανδημία. Για όλους αυτούς η επόμενη μέρα παρά τα μέτρα στήριξης φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο όγκο υποχρεώσεων το 2021, που θα αφορά φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις δανείων του 2020.
Τα μέτρα του Ιανουαρίου
Ποσό ύψους 2,5 δισ. έχει υπολογίσει να διαθέσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2021 για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Από το ποσό αυτό 1,4-1,5 δισ. αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή στην οποία αναμένεται να ενταχθούν περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Δεκεμβρίου που καταβάλλεται τον Ιανουάριο, την πίστωση στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων του 50% των απωλειών που είχαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και τα επιδόματα ανεργίας.
Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης αναμένεται να συνεχισθούν. Οι αναστολές συμβάσεων θα είναι σε ισχύ και τον Ιανουάριο, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει αρθεί πλήρως η καραντίνα, όπως επίσης και τα μειωμένα ενοίκια και οι αναστολές καταβολής ρυθμισμένων οφειλών. Επίσης, τον Μάρτιο κατά πάσα πιθανότητα (δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τον Φεβρουάριο ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας) θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και 7ος κύκλος κρατικών δανείων, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να επηρεάζει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς τα κονδύλια ακόμα και το ειδικό αποθεματικό των 3 δισ. θα έχει εξαντληθεί μέχρι τότε.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μεγάλη και στο α΄ τρίμηνο του 2021 και θα κινηθεί στα επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στο -7% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020 που είχε κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, εξέλιξη που περιορίζει και τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 4,8%. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο Ιανουάριος του 2021 θα μοιάζει με τον Μάιο του 2020 όταν χρειάστηκε να στηριχθεί η οικονομία με ποσά ύψους 2,3 δισ., ενώ ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα ακολουθήσουν την πορεία του Ιουνίου και του Ιουλίου σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς θα έχουν γίνει οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Πότε ξεκινάει η 5η επιστρεπτέα και πόσα χρήματα θα δοθούν
Ποσό ύψους 1,4-1,5 δισ. θα διαθέσει η κυβέρνηση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου. Στον νέο κύκλο θα συνυπολογιστεί ο τζίρος του τελευταίου τετραμήνου του 2020 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος), ενώ το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί στο κράτος. Δηλαδή, περίπου 750 εκατ. θα δοθούν ως επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και τα υπόλοιπα θα επιστραφούν σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι παρουσιάζουν πτώση του τζίρου κατά 20%. Ωστόσο, το κριτήριο της πτώσης του τζίρου αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.
Σημειώνεται ότι για όσους υποβάλλουν αίτηση στον 5ο κύκλο και είχαν ήδη λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή του 4ου κύκλου, το ποσό θα αφαιρεθεί από το νέο δάνειο.
Οπως προαναφέρθηκε, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι στον τέταρτο κύκλο δόθηκαν δάνεια ύψους 2,2 δισ., εκ των οποίων το 1,1 δισ. δεν θα επιστραφεί.
Πηγή kathimerini.gr