Φωτοβολταϊκά: Επιδότηση 60% για σπίτια, αγρότες, εταιρίες - Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Ιανουάριος 06, 2023

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με την προδημοσίευση του οδηγού να γίνεται εντός του μήνα.
Το πρόγραμμα αφορά σε 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση. Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον «Ελεύθερο Τύπο», τόσο τα κριτήρια όσο και τα ποσοστά επιδότησης ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι πολίτες ανάλογα τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια να λάβουν και το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης που πιθανότατα να φτάνει έως και το 60%, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη επικοινωνήσει η κυβέρνηση.

Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, «ήδη μεγάλη μερίδα πολιτών αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον να προκηρυχθεί το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η απόσβεση που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά».

Οσον αφορά το κόστος λοιπόν, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πέρσι, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του προγράμματος, οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000 – 5.500 ευρώ.

 

Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως και τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές ώστε να ενταχθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, το όφελος που θα έχουν όσοι εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα είναι μεγάλο. Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ποσοστό επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει έως και το 60%. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900 – 1.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμη και στα μισά χρόνια.

Το πρόγραμμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που εξήγγειλε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ηδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.

 
Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών θα καλύψει από το 40% έως και το 60% της επένδυσης. Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.

Είμαστε πίσω… σε σχέση με την Ευρώπη

Σύμφωνα με την Greenpeace, λιγότερα από 50.000 νοικοκυριά στη χώρα έχουν κάποιο οικιακό φωτοβολταϊκό (μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε συστήματα που μπήκαν έως το 2013 από το παλαιότερο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και όχι σε αυτοπαραγωγή). Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο, παραμένοντας εκτεθειμένα στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Σε σύγκριση, στην Ολλανδία περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν ήδη φωτοβολταϊκά στη στέγη τους (περίπου το 40% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα πολιτική της ΕΕ -όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα- η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Ετσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες. Ο ελληνικός κλιματικός νόμος μάλιστα προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023.

https://eleftherostypos.gr/oikonomia/fotovoltaika-epidotisi-60-gia-spitia-agrotes-etairies-deite-an-eiste-dikaiouchoi

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot