Με κίνδυνο να μην μπορέσουν τελικά να θωρακιστούν πλήρως όλα τα δημόσια κτίρια παρά τις καλές προθέσεις, ξεκινά το επόμενο διάστημα ο προσεισμικός έλεγχος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η διαδικασία προσκρούει στο νομικό πλαίσιο που διέπει την «Κατηγορία 5» για τα αυθαίρετα στην οποία εμπίπτουν τα κτίρια τα οποία είναι εξολοκλήρου αυθαίρετα ή έχουν υποπέσει σε μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται σχεδόν το 30% των δημόσιων κτιρίων, κάτι που σημαίνει ότι ο προσεισμικός έλεγχος που θα διενεργηθεί στα 18.000 σχολικά κτίρια, 2.500 νοσοκομεία και άλλα κρίσιμα κτίρια για την ασφάλεια της χώρας όπως είναι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δεν θα μπορέσει να οδηγήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις συνολικά όπως είναι έργα εξοικονόμησης ενέργειας ή στατικής αναβάθμισης, εάν κριθεί απαραίτητο. Και αυτό επειδή, όσα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και κατ’ επέκταση ούτε να υπαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Αναφερόμενος στο θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σημείωσε ότι η «Κατηγορία 5» πρέπει να ανοίξει με αυστηρό έλεγχο των δηλώσεων. «Δεν μπορεί να είναι κλειστή χωρίς λόγο. Ένα μεγάλο ποσοστό δημοσίων κτιρίων ανήκει στην Κατηγορία 5. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Είναι τραγικό να μην μπορούν να αναβαθμιστούν επειδή είναι αυθαίρετα», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον προσεισμικό έλεγχο, υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ σε δεύτερη φάση θα διεξαχθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος στα κτίρια που θα κριθεί ότι έχουν ζητήματα στατικής επάρκειας, για τον οποίο θα αναζητηθεί ένα έξτρα κονδύλι περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Πηγή insider.gr