Το σχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς προβλέπει φορολόγηση των αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία του οχήματος και όχι τον κυβισμό, επιβολή «περιβαλλοντικού τέλους» στα οχήματα άνω των 15 ή 20 ετών και κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης και αντικατάστασή του με επιδότηση που θα χορηγείται κυρίως για την απόκτηση οχημάτων χαμηλής τιμής αγοράς.
Αλλαγές σχεδιάζονται και στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, των τεκμηρίων διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενώ δεν αποκλείεται το τέλος περιβάλλοντος να επεκταθεί και στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εκπέμπουν μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου.
Με τις ανατροπές που έρχονται, τα φορολογικά βάρη αναμένεται να μεταφερθούν από τα χαμηλά και μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα στα Ι.Χ. μεγάλης εμπορικής αξίας, για τα οποία θα εφαρμόζονται υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ στην «τσιμπίδα» του φόρου πολυτελούς διαβίωσης θα πιαστούν ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού που σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο. Τέλη κυκλοφορίας δεν αποκλείεται να καταβάλουν και τα «καθαρά» Ι.Χ. που σήμερα έχουν μηδενικά τέλη. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
[1] Τέλος ταξινόμησης. Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των οχημάτων ως βάση για τη φορολόγησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Δηλαδή η φορολόγηση των καινούργιων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου. Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου βλέπουν θετικά το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά εκτιμούν ότι θα πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιβολής τελών κυκλοφορίας με βάση τα κυβικά εκατοστά, κάτι που ισχύει για τα ΙΧ με άδεια πρώτης κυκλοφορίας μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2010. Σήμερα τα καινούργια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με συντελεστές 5% έως 50% και επιπλέον τον ΦΠΑ.
[2] Τεκμήρια - φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά σχεδιάζονται ξανά σε νέα βάση. Σήμερα τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και τα έτη παλαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα Ι.Χ. 1.800 κ.ε. εμπορικής αξίας 20.000 ευρώ έχει το ίδιο τεκμήριο (7.600 ευρώ) με ένα Ι.Χ. ίδιου κυβισμού και εμπορικής αξίας 35.000 ευρώ. Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές και συντελεστές που θα οδηγούν σε απομείωση της αξίας τους. Η αλλαγή στα τεκμήρια φέρνει ανατροπές και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται για τα Ι.Χ. 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω ανεξαρτήτως αξίας. Σε περίπτωση που ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται με βάση την αξία λιανικής, τότε θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην αγορά. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν αυτοκίνητα λιανικής αξίας ενδεχομένως άνω των 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρο πολυτελούς διαβίωσης ανεξάρτητα από τον κυβισμό των Ι.Χ..
[3] Μεταχειρισμένα Ι.Χ. Αλλαγές εξετάζονται και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα όσον αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ, ενώ έμφαση θα δοθεί και στον έλεγχο των στοιχείων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πολλοί προχωρούν στην αγορά μεταχειρισμένων ΙΧ από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ, ούτε στο κράτος που πρωτοκυκλοφόρησε αλλά ούτε στη χώρα μας. Το κόλπο είναι γνωστό. Τα αυτοκίνητα ανήκουν σε στόλους εταιρειών ενοικιάσεων ή χρονομίσθωσης που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Όταν κάποιο από τα αυτοκίνητα αυτά έρχεται στην Ελλάδα ως εισαγόμενο μεταχειρισμένο θα πρέπει να καταβάλλεται ο ΦΠΑ στη χώρα μας. Όμως κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο να γλιτώνουν τον ΦΠΑ. Πριν την εισαγωγή των αυτοκινήτων πραγματοποιούν «εικονικές» μεταβιβάσεις σε ιδιώτες στο κράτος-μέλος που κυκλοφορεί το όχημα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο τελικά να εισάγεται στην Ελλάδα με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ και το Τέλος Ταξινόμησης. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις εικονικές μεταβιβάσεις με έλεγχο των στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
[4] Τέλη Κυκλοφορίας: Αλλαγές αναμένονται και στα τέλη κυκλοφορίας. Αν ισχύσει το κριτήριο της λιανικής τιμής και όχι τα κυβικά εκατοστά τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα επαναπροσδιοριστούν με αποτέλεσμα να καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και για Ι.Χ με χαμηλούς ρύπους τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.
[5] «Τέλος Περιβάλλοντος». Θεσπίζονται αντικίνητρα στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω των 15 ή 20 ετών) με την επιβολή ενός «τέλους περιβάλλοντος». Το τέλος αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.
[6] Τέλος η απόσυρση. Καταργείται το σύστημα απόσυρσης των Ι.Χ. Θα αντικατασταθεί με ένα επίδομα, το οποίο θα χορηγείται για την απόκτηση αυτοκινήτων κυρίως χαμηλής τιμής.
imerisia.gr