Προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και δύο ημέρες, από τη στιγμή που τέθηκαν δηλαδή σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ορισμένοι κλάδοι επαγγελματιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της εστίασης, όπου τα προϊόντα υπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ αναλόγως με το πώς σερβίρονται.
Για παράδειγμα αν τα φαγητά σερβίρονται, επιβάλλεται ΦΠΑ 23% σε όλα τα είδη και όλες τις επχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).
Αν όμως οι επιχειρήσεις κάνουν delivery ή αν οι πελάτες τα παίρνουν στο χέρι και τα τρώνε όρθιοι ή φεύγουν με αυτά, τότε εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για κάθε προϊόν. Π.χ. το νερό, το γάλο ή το ψωμί χρεώονται με 13% ΦΠΑ, ενώ τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα και οι καφέδες με 23% ΦΠΑ.
Αλαλούμ επικρατεί όμως και με τις τιμές στα κρεοπωλεία, όπου τα ίδια προϊόντα με κάποια... έξτρα μπορεί να μεταπηδούν από το 13% στο 23%. Για παράδειγμα στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια, ή τα σουβλάκια κοτόπουλο, αν έχουν μόνο κρέας θα πωλούνται στα κρεοπωλεία με ΦΠΑ 13%. Αν, όμως, είναι επεξεργασμένα, δηλαδή έχουν αλάτι, ελιές, ντομάτες, πιπεριές ή ότι άλλο, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.
Οσον αφορά τον κιμά, όπως είναι γνωστό, ο κιμάς από χοιρινό θα υπολογίζεται με ΦΠΑ 13%, ενώ ο κιμάς από μοσχάρι με ΦΠΑ 23%. Τι θα συμβαίνει, όμως, αν είναι μεικτός; Ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται ανάλογα με την περιεκτικότητα: αν πάνω από 50% του βάρους είναι κρέας χοιρινό φορολογείτα με 13%, αλλά αν 51% είναι μοσχάρι τότε πάει όλη τιμή στο 23%.