Πώς φτάσαμε στην «Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο

Δεκέμβριος 10, 2014
Σε διάλυση όλων των γραμμών που αποτελούσαν φράγματα μέχρι πρότινος προχώρησαν χθες οι επενδυτές σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο.
 
Η μεγαλύτερη πτώση από το 1987 οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία ήταν αυτή που παρουσίασε χθες ο γενικός δείκτης τιμών. H αγορά αξιολόγησε πως οι πιθανότητες η χώρα να πάει πλέον στις εκλογές είναι ορατές κάτι το οποίο τουλάχιστον αποσταθεροποιεί την αγορά.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για επανάληψη του 2012. Ωστόσο οι επόμενες μέρες που θα ακολουθήσουν θα επιχειρηθεί μία ανασύνταξη δυνάμεων μετά τους πρώτους κραδασμούς.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να συνυπολογισθεί πως υπάρχουν πολλές εντολές πωλήσεων ανεκτέλεστες από χθες αλλά και ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά ήδη. Αυτό με δεδομένο πως το τέλος του έτους πλησιάζει διαμορφώνει συνθήκες οι οποίες μπορεί να είναι αποτρεπτικές για κάποια χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα προτιμήσουν την τακτική του stop loss. Σε κάθε περίπτωση το φράγμα των 900 μονάδων είναι απολύτως εύθραυστο.
 
Η μεγαλύτερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη Τιμών από το 1987 συντελέσθηκε χθες στο Χρηματιστήριο, καθώς τα διεθνή χαρτοφυλάκια επιδόθηκαν σε μπαράζ πωλήσεων, «κοστολογώντας» τον πολιτικό κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
 
Η ανησυχία των επενδυτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων, χωρίς την ύπαρξη αγοραστών. Ακόμη και εκείνοι που θεώρησαν τις τιμές των μετοχών πολύ φθηνές μετά τη σφοδρή υποχώρησή τους, δηλώνουν ότι προτιμούν τη στάση αναμονής, ώστε να υπάρξουν σαφέστερες πολιτικές ενδείξεις πριν επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Πώς φτάσαμε στην «Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο
Η επικείμενη λήξη της οικονομικής χρήσης επέτεινε χθες τον «πανικό πωλήσεων», σε μία προσπάθεια των θεσμικών επενδυτών να διατηρήσουν κάποια από τα κέρδη της χρονιάς ή να περιορίσουν τις ενδεχόμενες απώλειες πριν κλείσουν τα βιβλία τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση χάθηκε κεφαλαιοποίηση ύψους 8,14 δισ. ευρώ.
 
Σε πολλές μετοχές του FTSE-25 ενεργοποιήθηκαν αυτόματες εντολές πωλήσεων με πολύ χαμηλό όριο τιμών.
 
Τις διευρυμένες πωλήσεις εξάλλου πιστοποίησε χθες και η υψηλή αξία των συναλλαγών που έφθασαν στα 217,91 εκατ. ευρώ και η οποία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 36 συνεδριάσεων.
Πώς φτάσαμε στην «Μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο
 
Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε προς τις 900 μονάδες και κατάφερε να κλείσει στις 902,84 (υψηλότερα από τα χαμηλά των 852,87 μονάδων της 15ης Οκτωβρίου), μειωμένος κατά 12,78%. Ωστόσο, το φράγμα των 900 μονάδων παραμένει πλέον εξαιρετικά ασταθές.
 
Ο μεγαλύτερος «χαμένος» της χθεσινής συνεδρίασης υπήρξε ο τίτλος της ΔΕΗ, που ενσωμάτωσε τον πολιτικό κίνδυνο στο σύνολό του, καταγράφοντας απώλειες 23,08% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.
Εκτεταμένες ήταν οι πωλήσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη να κλείνει στις 111,57 μονάδες (-16,62%).
 
Από τις επιμέρους μετοχές, η Attica Bank υποχώρησε 26,37% και ακολούθησαν η ΕΤΕ (-20,49%), η Τράπεζα Πειραιώς (-16,42%), η Alpha Bank (-14,34%) και η Eurobank (-13,55%). Επίσης, μεγάλες ήταν οι πιέσεις και στα warrants
 
Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε το 12,93% της αξίας του και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διολίσθησε στο 13,12%.
Οι διεθνείς οίκοι έσπευσαν να αξιολογήσουν την κατάσταση, καθώς το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στο πρόγραμμα σταθεροποίησής της, με συνέπειες που θα διαφανούν στο άμεσο μέλλον.
 
Ο επενδυτικός οίκος Citigroup, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από 155 βουλευτές και θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών για να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θεωρεί αβέβαιο αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να το επιτύχει.
 
Σε σχέση με το Eurogroup, η Citigroup επισημαίνει τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά δύο μήνες.
 
Μπορεί, λοιπόν, με τη χθεσινή κίνησή της η κυβέρνηση να έδωσε τέλος στη ψυχοφθόρα αβεβαιότητα του χρονοδιαγράμματος της εκλογής του Προέδρου, οι επενδυτές ωστόσο κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον επενδυτικό κίνδυνο, τον οποίο άμεσα συνέδεσαν με τον πολιτικό.
 
Η δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα αντανακλά τη σκληρή γραμμή της τρόικας για νέα μέτρα, ιδίως σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2015, τονίζει η JP Morgan σε έκθεσή της.
 
Παράλληλα, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή πιθανότατα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα, αλλά και τι θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Υπογραμμίζει δε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι της και γι' αυτό επισπεύδει την προεδρική εκλογή.
Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο επέτεινε και η εικόνα των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών.
imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot