Πόσα μπορεί να «πιάσει» η κυβέρνηση μέσω του πλαστικού χρήματος

Απρίλιος 30, 2015
Ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν κάρτες στις συναλλαγές τους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών είτε με τη μορφή επιστροφής μετρητών από τη δαπάνη τους είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
 

Τα κίνητρα που εξετάζονται είναι:
• Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, αυτόματα στην κάρτα του, ενώ το ποσοστό της επιστροφής θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με τον οποίο θα γίνεται η συναλλαγή. Οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερη επιστροφή μετρητών για τις συναλλαγές με κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ενώ μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιστροφής σε επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, π.χ. σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα.

• Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο θα συνδυάζεται με την υποχρέωση των φορολογουμένων να κάνουν μέρος των συναλλαγών τους μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτόν ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν θα συγκεντρώνει αποδείξεις.

• Λοταρία. Δύο φορές το μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με 1 λαχνό συμμετοχής.
Παράλληλα με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για το χτύπημα της φοροδιαφυγής σχεδιάζεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» το σχέδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με «υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής» και αργότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κλπ. που εκδίδονται, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπ. Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, για να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με μελέτη των ελληνικών τραπεζών, για κάθε 10% αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές ή debit) σε ετήσια βάση, η παραοικονομία θα μειώνεται 5% σε βάθος 4ετίας. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Εάν η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες είναι μεγαλύτερη τόσο υψηλότερη θα είναι η επίδραση στη μείωση της παραοικονομίας και αυτομάτως στην αύξηση του ΑΕΠ και στη διεύρυνση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, βάση της μελέτης που έκανε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτέλεσε η έκθεση της Visa και της Mastercard για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 40-50 δισ. ευρώ.

Όσο για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές το ποσοστό στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 6-7% του συνόλου του όγκου πληρωμών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 25% – 30%.

Οι χώρες στις οποίες οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική) είναι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία και σε αυτές η παραοικονομία δεν ξεπερνά το 10%.

Οφέλη

Η αύξηση της χρήσης των καρτών στις συναλλαγές αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη τόσο στο ΑΕΠ, όσο και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στο σκέλος της φορολογίας τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κάρτα θα επιφέρει πλήγμα στη φοροδιαφυγή σε δύο μέτωπα: αφενός στον ΦΠΑ με αύξηση των εσόδων, αφετέρου στο φόρο εισοδήματος.

Οι κάρτες σε αριθμούς

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο Euro2day.gr ότι οι συναλλαγές είναι δυνατόν να γίνονται σε μέγιστο βαθμό μόνο μέσω της χρεωστικής κάρτας και όχι της πιστωτικής από την οποία οι τράπεζες παίρνουν προμήθεια.

Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10 εκατομμύρια χρεωστικές κάρτες, όσες και οι λογαριασμοί καταθέσεων των Ελλήνων. Στο μέτωπο των πιστωτικών ο αριθμός τους διαμορφώνεται στα 2,5 εκατομμύρια

Με πληροφορίες από euro2day.gr και ethnos.gr

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot