«Παγίδα» στο Taxisnet για εκατομμύρια ασφαλισμένους, σχεδιάζει να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος είναι να καταστεί εφικτό ώστε μαζί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να εκκαθαρίζουν μαζί με το φόρο εισοδήματος που αναλογεί στους πολίτες και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό προβλέπει, όπως είναι γνωστό, τη σύνδεση των Ασφαλιστικών Εισφορών με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, σε αντίθεση με το σύστημα που ισχύει σήμερα, όπου γίνεται παρακράτηση, σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου. Πίσω από το νέο σύστημα, υποκρύπτεται ένα σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, σύμφωνα με το οποίο θα υπολογίζονται και θα βεβαιώνονται αυτόματα από την εφορία οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποια παρακράτηση, όπως γίνεται έως τώρα. Με απλά λόγια, η Εφορία θα βλέπει το φορολογητέο εισόδημα και αυτόματα θα υπολογίζει ασφαλιστικές εισφορές στο 20% αυτού του ποσού.
Έτσι, θα καταφέρνει να βεβαιώσει την οφειλή και αν κάποιος ασφαλισμένος δεν την πληρώσει, αυτόματα θα τίθενται εν ισχύ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πχ κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κλπ). Ουσιαστικά, το «κόλπο» της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα περιμένει από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να υπολογίζουν εισφορές και εισφοροδιαφυγή και όλα θα προκύπτουν αυτόματα από τη φορολογική δήλωση των ασφαλισμένων. Έτσι προχωράει και η μνημονιακή δέσμευση για κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την Εφορία, όπως είχε προκύψει ήδη από το δεύτερο μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να περιορίσει σημαντικά και γιατί όχι να εξαλείψει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής στην Ελλάδα, που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στερώντας τους από σημαντικά έσοδα.
Υπολογίζεται ότι η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει έως και τα 6 δισ ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συσσωρεύει χρέη οφειλετών, άνω των 5.000 ευρώ έκαστος, από τα 15,35 δισ ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2015, σχεδόν το 20%, αποτελεί προϊόν εισφοροδιαφυγής.
www.dikaiologitika.gr