Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από S&P

Σεπτέμβριος 13, 2014
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε χθες ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει στη χώρα και θεωρώντας πολύ σημαντικό γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ένα ικανό αποθεματικό για να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
 
Οι αναλυτές του οίκου προχώρησαν στην αναβάθμιση της χώρας κατά μία βαθμίδα και πλέον η Ελλάδα αξιολογείται από τον S&P με «Β» αντί για «Β-». Πάντως, η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να εξέλθει της κατηγορίας των «σκουπιδιών» (junk). Επίσης, ο S&P ανακοίνωσε χθες πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές», που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν δείχνει διάθεση άμεσης αναβάθμισης ή υποβάθμισής της.
 
Στους κινδύνους που υπάρχουν στην Ελλάδα και αν γίνουν πραγματικότητα θα οδηγήσουν σε νέα υποβάθμισή της, ο οίκος περιλαμβάνει:
 
1. Τις πολιτικές εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις έως τώρα στηρίζουν την αλλαγή της οικονομίας, παραμένει η «κοινωνική ένταση και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο», αναφέρουν οι αναλυτές του S&P και σημειώνουν πως η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι λόγος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας. Επίσης, κάνει λόγο για αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές και πολιτικές δυσκολίες στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
 
2. Την αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
3. Το ενδεχόμενο οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας να υποστούν μία νέα αναδιάρθρωση στα ομόλογα που κατέχουν. Επί της ουσίας, όσο δεν καταλήγει η Ευρωζώνη στον τρόπο με τον οποίο θα διευθετήσει εκ νέου το ελληνικό χρέος και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, στην αγορά θα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι μπορεί κάποια στιγμή η Ελλάδα να ζητήσει από τους ιδιώτες δανειστές της να δεχθούν απώλειες από αυτά που έχουν να λαμβάνουν από τη χώρα.
 
Πέραν αυτών, όμως, ο S&P αναφέρει πως η αναβάθμιση στην οποία προχώρησε ο οίκος αντανακλά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχουν υποχωρήσει. Επίσης, ο οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015 (σε αντίθεση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας ο S&P υποστηρίζει ότι φέτος θα υπάρξει ύφεση 0,2%) και η μεταστροφή της οικονομίας θα συμβάλει στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2014-2017.
 
Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου χαρακτηρίζουν «πολιτικά πιο εφικτό» τον στόχο της διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων 2% του ΑΕΠ, παρά τον στόχο για 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά.
 
Πάντως, σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο S&P εκτιμά πως η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και αδύναμη και το ΑΕΠ του 2017 θα είναι χαμηλότερο του 2007. Ειδικότερα, για το 2015 εκτιμά ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,9%, το 2016 στο 2,3% και το 2017 στο 2,7%.
 
Στους λόγους για τους οποίους ο S&P θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η ίδια προβλέπει. Επίσης, αναβάθμιση θα προκύψει εάν ενισχυθεί σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και ειδικότερα εάν αποδώσουν καρπούς γρηγορότερα από το αναμενόμενο οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά προϊόντων, ή εάν το τραπεζικό σύστημα αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορέσει να παράσχει με μεγαλύτερη δυναμική ρευστότητα για αναπτυξιακούς λόγους.
kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot