Περιορισμούς στη συνταγόγραφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ακόμη 10 παθήσεις, ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να σταματήσει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων από νέα ακριβότερα.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Μάλιστα ετοιμάζετι σχεδιο σύμφωνα μ το οποίο για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα φάρμακο υψηλού κόστους θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένταξή του σε θεραπευτικό πρωτόκολλο ή να διέπεται από συγκεκριμένες οδηγίες. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα πρώτα 20 σε κατανάλωση φάρμακα, τα οποία θα συνταγογραφούνται στο εξής υπό προϋποθέσεις.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία καταγράφει ήδη υπέρβαση 158 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Τα νέα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο.
Αποφασίστηκαν:
• Τέσσερα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα αφορούν σε νευρολογικές παθήσεις (άνοια, Πάρκινσον, επιληψία), δύο σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ένα βρογχίτιδας, δύο για την ψωρίαση και ένα για θρομβοεμβολική νόσο. Σημειώνεται ότι ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «τρέχουν» πέντε θεραπευτικά πρωτόκολλα για την οστεοπόρωση, ένα για δυσλιπιδαιμία, οκτώ για ρευματολογικά (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.ά.), τέσσερα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ένα για την αρτηριακή υπέρταση.
• Τα 20 πρώτα σε κατανάλωση φάρμακα θα ενταχθούν σε Συνταγογραφικό Πρωτόκολλο. Πρόκειται για τα φάρμακα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.
• Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τους γιατρούς θα είναι δεσμευτική.