Προσδιορίστηκε η δίκη κυκλώματος δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπείας

Νοέμβριος 23, 2022

Ως δουλέμπορος, για τον οποίον υπάρχουν υπόνοιες ότι έκανε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας περιγράφεται ένας 43χρονος Αιγύπτιος που παραπέμφθηκε σε δίκη για την 9η Ιανουαρίου 2023 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου.
Ο 43χρονος Αιγύπτιος, προσπάθησε να βοηθήσει δύο νεαρές γυναίκες από τη Συρία να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ευρώπη από το αεροδρόμιο της Κω, χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά.
Στο κινητό του τηλέφωνο τα στελέχη του Λιμενικού βρήκαν φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κω.
Συγκατηγορούμενός του είναι κι ένας 23χρονος Μαροκινός, χειριστής ενός φουσκωτού ταχυπλόου με το οποίο μετέφερε μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στην Κω. Εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε εν πλω μαζί με ακόμα 7 μετανάστες που επέβαιναν στο λευκό σκάφος.
Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης που είχε διεξάγει η Ασφάλεια του Λιμενικού στην Κω, τον περασμένο Νοέμβριο.
Και τότε τέσσερις από τους συλληφθέντες, ένας υπήκοος Λιβάνου, δύο υπήκοοι Συρίας και ένας Παλαιστίνιος είχαν κατηγορηθεί εκτός της λαθροδιακίνησης για κατασκοπεία.
Φέρονται να ενημέρωναν για τις κινήσεις των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια.
Η δραστηριότητά τους πάντως είχε συσχετιστεί από τους ερευνητές του Λιμενικού με τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ο 43χρονος, που διαμένει στην Κω εδώ και 13 χρόνια και εργάζεται σε τοπική επιχείρηση, είχε συλληφθεί από κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμενικού, με την κατηγορία της κατασκοπείας, στα τέλη Απριλίου 2021 στην Κω.
Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες και βίντεο μικρής διάρκειας από φυλάκιο του νησιού.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν κρατικά απόρρητα σημειώνοντας ότι δεν είχε σκοπό να τα προωθήσει σε κάποιους.
Ο ίδιος δήλωσε ελαιοχρωματιστής και υποστήριξε ότι βρέθηκε εντός στρατιωτικής εγκατάστασης, καθώς εκτελούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού εν γνώσει και παρουσία στρατιωτών.
Κατέθεσε μάλιστα και ο επικεφαλής του εργοταξίου επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του και λέγοντας ότι ο ίδιος είχε μεταφέρει τον 43χρονο και έναν ακόμα ελαιοχρωματιστή για να βάψουν χώρους φυλακίου.
Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν τρεις φωτογραφίες και τρία βίντεο τραβηγμένα από το εξωτερικό του φυλακίου Φωκάς της Κω.
Του αποδίδεται ειδικότερα ότι την 16η Απριλίου 2021 πέτυχε παράνομα να περιέλθει στην κατοχή του κρατικό απόρρητο με σκοπό να το χρησιμοποιήσει και να το διαβιβάσει σε άλλον με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους και συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου βρέθηκαν στην κατοχή του, σε κινητό τηλέφωνο ιδιοκτησίας του, μάρκας Huawei, χρώματος μαύρου, τρία βίντεο και τρεις φωτογραφίες, όπου απεικονιζόταν το εσωτερικό του Στρατιωτικού Παρατηρητηρίου Φωκά της νήσου Κω καθώς και ο περίγυρος αυτού, ώστε να φαίνονται τα σημεία πρόσβασης σε αυτό από θαλάσσης.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε της 19ης Απριλίου 2021, φέρεται να κατήρτισε δύο πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία τα οποία παρέδωσε σε δύο υπηκόους Συρίας προκειμένου εκείνες, επιδεικνύοντάς τα, να παραπλανήσουν τους υπαλλήλους του Διεθνούς Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης» κατά τον έλεγχο και τις αρχές, και να επιτύχουν την έξοδό τους από το ελληνικό έδαφος.
Την εβδομάδα από τις 12 Απριλίου 2021 έως τις 19 Απριλίου 2021, φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας και, συγκεκριμένα, επέτρεψε στις υπηκόους Συρίας οι οποίες δεν διέθεταν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και είχαν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς να υποβληθούν στον νόμιμο έλεγχο, να διαμείνουν στο διαμέρισμά του εντός της πόλεως της Κω.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Δρόσος.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot