Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συζητούν ΗΠΑ και Βρετανία, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Μόσχας και της απειλητικής, όπως κρίνουν, πολιτικής που ακολουθεί στην ανατολική Ουκρανία.«Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια θρασεία και κυνική διαδικασία τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά την έναρξη των συνομιλιών του στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν προτίθενται να παίξουν.
Τζον Κέρι: Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν προτίθενται να παίξουν παιχνίδια με τη Μόσχα«Συζητάμε για επιπρόσθετες κυρώσεις, για περισσότερες προσπάθειες, και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να παίξουμε αυτό το παιχνίδι (...) και να συμμετάσχουμε σε αυτού του είδους την εκπληκτικά θρασύδειλη συμπεριφορά (της Μόσχας), που υπονομεύει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο John Kerry με τον Philip Hammond
Το κλίμα δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου στρατιωτικού της Συμμαχίας και υποδιοικητής των δυνάμεών της στην Ευρώπη, του Βρετανού στρατηγού Άντριαν Μπράντσοου, που υποστήριξε ότι η Μόσχα θα μπορούσε μελλοντικά να επιχειρήσει να καταλάβει ακόμη και περιοχές που ανήκουν σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Putin με τον βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Valentin Gavrilov
Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχαν δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι πιθανό να εισβάλει στις Βαλτικές χώρες για να δοκιμάσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας και της Δύσης.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση οποιασδήποτε μορφής, είπε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, επικαλούμενος έναν «πραγματικό κίνδυνο» για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τρεις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Μάικλ Φάλον: Ανησυχώ με την πίεση που ασκεί ο Πούτιν στις Βαλτικές χώρες, με τον τρόπο που δοκιμάζει το ΝΑΤΟΤο Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και στέλνει χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με ανησυχεί» δήλωσε ο Φάλον στους «Times». «Ανησυχώ με την πίεση που ασκεί στις Βαλτικές χώρες, με τον τρόπο που δοκιμάζει το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, αναφέροντας την πρόσφατη πτήση ρωσικών βομβαρδιστικών κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο στις αρχές Φεβρουαρίου και την κράτηση από τις 5 Σεπτεμβρίου Εσθονού αστυνομικού κατηγορούμενου για κατασκοπεία από τη ρωσική δικαιοσύνη, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες τριβές μεταξύ της Μόσχας και του Ταλίν.
Οι δηλώσεις του Φάλον διατυπώθηκαν μετά τη νέα νίκη των ρωσόφωνων αυτονομιστών, που ανάγκασαν τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν
τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, ωθώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να ζητήσει την αποστολή αστυνομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σύγκριση δυνάμεων
Ας δούμε τη δυναμική της Ρωσίας με αντίπαλο τη Βρετανία... σε αριθμούς: Οι Ρώσοι μετρούν περισσότερους από 770.000 ενεργούς στρατιώτες, έναντι 154.000 ανδρών των Βρετανών. Τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Μόσχας υπερτερούν αριθμητικά κατά 6.190(!). Όμοια εικόνα και στα τανκς, όπου η Ρωσία κατέχει 2.800 μονάδες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 227. Στα μαχητικά αεροσκάφη, τέλος, η Μόσχα έχει 1.144, ενώ το Λονδίνο 206.
Δείτε τον πίνακα
zougla.gr