Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ο ουγγρικός φράχτης έστρεψε το προσφυγικό ρεύμα σε άλλες διαδρομές, στην Κροατία έφτασαν 82.000 άτομα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας διαμαρτυρήθηκε για «φάρσα» περί κέντρου υποδοχής στο Ντουμπρόβνικ, καλώντας τους πρόσφυγες να μην έρχονται από τα νότια.
Ενδεικτικά, τη Δευτέρα, μέχρι τις εννέα το βράδυ, είχαν περάσει στην Κροατία από τις διαβάσεις Τοβάρνικ και Μπάπσκα στα σύνορα με τη Σερβία πάνω από 4.500 πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τόνισε ότι δεν θα δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ και ότι οι φήμες πως οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να εισέρχονται από τη συγκεκριμένη παραλιακή πόλη στο νότο της χώρας είναι «φάρσα εκείνων που προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό στην Κροατία».
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) να μην κατευθύνει τους πρόσφυγες προς τη συγκεκριμένη διαδρομή, καθώς θα είναι βασανιστικό να διασχίζουν οι πρόσφυγες αρκετά σύνορα και ορεινές περιοχές. «Η Κροατία έχει το δικαίωμα να πει "οι πύλες μας είναι ανοικτές", αλλά εκεί που λέμε και αυτό είναι προς τα βόρεια. Ας μην έρχονται νότια, στο Ντουμπρόβνικ» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Πρόσθεσε ότι η UNHCR κατευθύνει τους πρόσφυγες για ευγενείς σκοπούς και ίσως δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη και δυσκολότερη διαδρομή. Στους ισχυρισμούς δημοσιογράφων ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Ντουμπρόβνικ, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο κέντρο.
«Η Κροατία έχει το δικαίωμα να κλείσει εκεί τα σύνορά της, επειδή η πόρτα για τους πρόσφυγες είναι ανοικτή στο βορρά» υπογράμμισε.
Το Ζάγκρεμπ δεν θα επιτρέψει για την είσοδο των προσφύγων στην Κροατία να ανοίξουν «δύο μέτωπα» και όλοι οι πρόσφυγες που προσπαθούν από τα νότια σύνορα να περάσουν στη χώρα θα οδηγούνται πίσω, εκεί από όπου έρχονται, ανέφερε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.
«"Σε όλους στέλνω το ίδιο μήνυμα. Μην έρχεστε, θα επιστρέψετε εκεί απ' όπου έρχεστε» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, επιβεβαιώνοντας ότι στην περιοχή της χερσονήσου Πρέβλακα, στο νότιο τμήμα της χώρας, γίνονται εργασίες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι όμως για τη στέγαση προσφύγων, αλλά μελών της αστυνομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ποιο είναι μέχρι τώρα το κόστος της υποδοχής προσφύγων στην Κροατία, ο κ. Όστογιτς απάντησε «πολύ μεγάλο». Ο κ. Όστογιτς υποστήριξε ότι τελικά «έγινε θαύμα» και οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ελλάδα καταγράφονται στα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας κι αυτό συνέβαλε στην επιβράδυνση της άφιξής τους στην Κροατία.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Ζάγκρεμπ, συνέχισε τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι επανέλαβε την κροατική θέση, ότι το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να επιλυθεί στην πηγή του, στην Ελλάδα.
«Αναμένω απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και συνάντηση για το θέμα. Είχε προγραμματιστεί συνάντηση την Κυριακή, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει ο Γερμανός υπουργός» είπε. «Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε να επιλυθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Όστογιτς.