Η τουρκική εφημερίδα Sozcu σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα έστειλε στη Ρόδο πολεμικό πλοίο» και υπέρτιτλο «Δεν αρκέστηκε (η Ελλάδα) που κατέλαβε τα 18 νησιά μας, παραβιάζει και τη Συνθήκη των Παρισίων», την οποία υπογράφει ο Σαϊγκί Οζτούρκ (Saygı Öztürk) αναφέρει ότι η Αθήνα, η οποία έχει εγκαταστήσει μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη Ρόδο, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οφείλει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη, απέστειλε στο νησί και ένα πολεμικό πλοίο, ενώ η Άγκυρα παραμένει σιωπηλή.
Με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, τα Δωδεκάνησα, στα οποία ανήκει και η Ρόδος, παραδόθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, γράφει η τουρκική εφημερίδα. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν τα νησιά αυτά αποστρατιωτικοποιημένα.
Ωστόσο η Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε ενέργειες στρατιωτικοποίησής τους. Το τελευταίο κρούσμα προέκυψε τον προηγούμενο μήνα κατά η διάρκεια εορτασμών της επετείου για τα 70 χρόνια υπογραφής της Συνθήκης των Παρισίων.
Στις 6 Μαρτίου, Έλληνας Πρόεδρος, κ. Προκόπης Παυλόπουλος έφθασε στο νησί με πολεμικό πλοίο, που φέρει την ονομασία «Βότσης». Χθες, επίσης, επισκέφτηκε τη Ρόδο γαλλική φρεγάτα με την ονομασία «Montcalm».
Οι Έλληνες και Γάλλοι διοικητές αντάλλαξαν τιμητικές πλακέτες. Στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ αναρτήθηκαν ειδήσεις και φωτογραφίες σχετικά με το γεγονός, τονίζει η τουρκική εφημερίδα.
Για το γεγονός, τοποθετήθηκε και ο γνωστός πλέον και στην ελληνική κοινή γνώμη, πρώην Γ.Γ. του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ:
«Σε αυτά τα νησιά, δεν μπορεί να κινούνται πολεμικά πλοία, πέρα από τα πλοία του Λιμενικού. Ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης των Παρισίων είναι και η Ελλάδα και η Γαλλία – δύο χώρες, οι οποίες έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη. Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν, όσο και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με το γεγονός», καταλήγει ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος.
tribune.gr