Μείζον θέμα, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες, δημιουργήθηκε χθες στον Δήμο Ρόδου μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου να απορρίψει την αίτηση του για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία θα αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα ως και η απαγόρευση έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας,
μετά και την νέα απόφαση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδόχου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, να κινήσει διαδικασίες για την είσπραξη 7.028.252,28 ευρώ για οφειλές, κυρίως εισφορών και πρόσθετων τελών των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων ΑΔΕΚΑΜ του πρ. Δήμου Πεταλουδών, συνολικού ποσού 2.917.290,20 ευρώ και ΑΔΕΚΤ Α.Ε. του πρ. Δήμου Ρόδου, συνολικού ποσού 4.110.962,08 ευρώ (σχετικά έχει γράψει η «δ»).
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο είχε απορρίψει στο παρελθόν ακόμη δύο αιτήσεις με όμοιο περιεχόμενο και ως εκ τούτου ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση ή εξόφληση της ως άνω οφειλής, άλλως θα κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση, πλειστηριασμός, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λ.π.), προκειμένου να εισπραχθεί η απαίτηση του ΕΦΚΑ.
Θυμίζουμε ότι στην αίτηση αναστολής του ο Δήμος Ρόδου είχε τονίσει ότι η εκτέλεση των ταμειακών βεβαιώσεων ύψους 7.028.252,28 ευρώ, θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη – ολοκληρωτική στέρηση παροχής των υπέρ του δημοσίου συμφέροντος υπηρεσιών και λειτουργιών του, που απορρέουν από τις υπέρ του κοινωνικού συνόλου αρμοδιότητες του στη διοικητική περιφέρεια, ένατου σε εύρος στην ελληνική επικράτεια και επιπλέον του πλέον τουριστικού όλης της χώρας (με όποιον δυσμενέστατο αντίκτυπο και παρενέργειες όχι μόνο στη συνοχή του κοινωνικοοικονομικού ιστού του νησιού της Ρόδου αλλά ακόμη και στην εθνική οικονομία αυτό σημαίνει).
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει σε έγγραφό της η Δ/ντρια Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, η εγγραφή ποσού 7.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του έτους 2017, θα τον καταστήσει ελλειμματικό και θα έχει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, καθώς τα στοιχεία αντλούνται άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Συγκεκριμένα για τους Δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προβλέπεται υποχρεωτική υπαγωγή σε «πρόγραμμα εξυγίανσης», με περιορισμό στην λειτουργία τους.
Επίσης προβλέπονται μέτρα, όπως επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων, απολύσεις προσωπικού, πραγματοποίηση μόνο πλήρως ανελαστικών δαπανών κ.τ.λ!!!
Πέραν των ανωτέρω η μη χορήγηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας του Δήμου από το Ι.Κ.Α, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων συγχρηματοδοτούμενων ειδικώς ονοματιζομένων Προγραμμάτων από Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους για εκτέλεση έργων, λειτουργία Παιδικών Σταθμών, Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομών Πρόνοιας.
Η δέσμευση του ΑΦΜ του Δήμου, θα οδηγήσει στη μη χορήγηση Φορολογικής Ενημερότητας και ως εκ τούτου, στην απώλεια της πιστοληπτικής δυνατότητάς του, καθώς και στην απώλεια χρηματοδοτήσεων από φορείς του Ιδιωτικού τομέα.
Η επίδοση κατασχετηρίων στα χέρια όλων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, θα αποκλείσει κάθε οικονομική συναλλαγή του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της καταβολής μισθοδοσιών, καθ’ ότι τα ποσά που διεκδικούνται από το Ι.Κ.Α είναι μεγαλύτερα από την πραγματική ταμειακή διαθεσιμότητα του Δήμου.
Επίσης η επίδοση κατασχετηρίου στα χέρια φορέων της Κεντρικής και της μη Κεντρικής Κυβέρνησης θα δεσμεύσουν ποσά που αιμοδοτούν τη λειτουργία του Δήμου, όπως π.χ. τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τον αναλογούντα Φόρο Εισοδήματος, ποσά Προνοιακών Επιδομάτων, λειτουργίας Σχολικών Επιτροπών, ποσά Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) που προσδιορίζονται για εκτέλεση έργων, κ.α.
Ακόμη η επίδοση κατασχετηρίων στα χέρια των οφειλετών του Δήμου, θα δεσμεύσουν κάθε πηγή ιδίων εσόδων, όπως π.χ. μισθώματα, τέλη παρεπιδημούντων, τέλη ακαθαρίστων εσόδων, Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), Ανταποδοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού κ.α.
Η έναρξη, τέλος της διαδικασίας δέσμευσης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, θα αποκλείσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησής της.
Ο Δήμος Ρόδου έχει ασκήσει δύο φορές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για να ανασταλεί η εκτέλεση της συνυπευθυνότητας, που απορρίφθηκαν με τις υπ’αρ. 73/2015 και 75/2016 αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου για το λόγο ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν προκύπτει ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν πληρώσει την οφειλή.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου εισηγήθηκε μάλιστα στην Οικονομική Επιτροπή την υποβολή αναφοράς προς την Εισαγγελία Ρόδου προς έρευνα, αν διαπράχθηκαν και συνεχίζουν να διαπράττονται ή όχι τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος και της εκβίασης από τα όργανα που εξέδωσαν την υπ’αρ. 21109/18-11-2013 πράξη συνυπευθυνότητας της Δ/ντριας του Περιφ. Υποκ/τος Ι.Κ.Α – ΕΤΑΜ Ρόδου και της υπ’αρ. πρωτ. 1777/26-01-2017 ατομικής ειδοποίησης του Δ/ντή του Περιφ. Υποκ. ΕΦΚΑ Μισθωτών Δωδεκανήσου!!
Την υπόθεση χειρίζεται ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου.
dimokratiki.gr