ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ, ΣΕ ΠΑΤΜΟ ΚΑΙ ΑΡΚΙΟΥΣ
Θέμα: «Λύνεται το πρόβλημα της υδροδότησης Πάτμου και Αρκιών. 87,2% το όφελος για το Δημόσιο»
Ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, προχώρησε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία και συντήρηση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και του ταχυδιυλιστηρίου των νησιών Πάτμου και Αρκιών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου, κ. Γιαννέλη και του Προέδρου της εταιρείας CULLIGAN, κ. Θεοδωρακόπουλου. Το έργο που υπεγράφη πρόκειται να λύσει το χρονίζον και μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης της Πάτμου και των Αρκιών, αφού προβλέπει την επεξεργασία θαλασσινού νερού και την παραγωγή πόσιμου, με την λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης- που έμεναν ανενεργές για 3,5 χρόνια τώρα- και ταχυδιυλιστηρίου. Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί, ότι η σύμβαση προβλέπει την δέσμευση, από πλευράς εταιρείας, της συντήρησης των εγκαταστάσεων στα νησιά.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, βρίσκει το Δημόσιο Συμφέρον κερδισμένο, αφού μέχρι τώρα η μεταφοράνερούστα άνυδρα αυτά νησιά, με υδροφόρο πλοίοκόστιζε από 12 έως 15 ευρώ ανά κ.μ. ενώ τώρα, η σύμβαση προβλέπει 0,64 ευρώ ανά κ.μ. Αξίζει, ακόμη να σημειωθεί ότι, η υδροδότηση της Πάτμου και των Αρκιών, από 1.199.200 ευρώπου στοίχιζε το 2013και 1.003.933 ευρώτο 2014, τώρα θα στοιχίζει 153.600 ευρώ ετησίως (240. 000 μέγιστη ποσότητα κυβικών x0,64 πλέον ΦΠΑ). Επομένως, η δαπάνη για το Ελληνικό Δημόσιο περιορίζεται κατά87,2%, περίπου.
Ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, μετά την υπογραφή της Σύμβασης, τόνισε ότι η πρακτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος και ταυτόχρονα ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης σε πόσιμο και καθαρό νερό των νησιωτών, θα συνεχιστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Στόχος μας, συμπλήρωσε, είναι η υδρευτική αυτονομία των νησιών μας, η δημιουργία υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και να εξασφαλίζουν ένα αναπτυξιακό περιβάλλον αλλά και η,μιά για πάντα, απαγκίστρωση από τις κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα που λυμαίνονταν τα νησιά.
Ο τερματισμός ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είναι η λογική επιλογή μιας Κυβέρνησης, που δεν μπορεί να αφήνει τους νησιώτες σε τριτοκοσμικέςσυνθήκες διαβίωσης, αλλά ούτε και το Δημόσιο ανοχύρωτο σε κατασπατάληση λόγω, αν μη τι άλλων, ανικανότητας των προηγούμενων ιθυνόντων, είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.