Η Κάλυμνος δεν αξίζει να είναι αναπτυξιακός δορυφόρος και παρακολούθημα κανενός άλλου νησιού.

Αύγουστος 24, 2024

Mετά την μεγαλοπρεπή ανακοίνωση δια στόματος Περιφερειάρχη σχετικά με την «διαχείριση» των απορριμμάτων της Καλύμνου και την ακόμα πιο μεγαλοπρεπή άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω να αποδεχθεί την επιβαλλόμενη «λύση» της μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ Κω, η κοινωνία της Καλύμνου αναμένει κάποιες απαντήσεις.
• Ποια είναι τελικά η λύση που θα προωθηθεί για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων σε υπαίθριους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της Καλύμνου.
• Με ποιο χρονοδιάγραμμα .
• Με τι κόστος και ποιος θα το επωμιστεί.
• Για ποιόν λόγο εγκαταλείφθηκε, χωρίς εξηγήσεις, ο προηγούμενος σχεδιασμός για δεματοποίηση σύμμεικτων αποβλήτων στην Κάλυμνο και ποιοι ευθύνονται που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
• Σε τι βάθος χρόνου προβλέπεται να αξιοποιηθεί ο χώρος των 64 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καλύμνου στον ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος Οργανωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
• Υπάρχει άλλου είδους σχεδιασμός για σημεία ανακύκλωσης αστικών στερεών αποβλήτων, κάτι που σύμφωνα με την Νομοθεσία αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων;

Πληροφορούμαστε από δηλώσεις και δελτία τύπου ότι η ο ΦΟΔΣΑ δίνει «τιτάνιο αγώνα» για τα νησιά του Ν. Αιγαίου, ώστε αυτά να ενταχθούν εντός περιβαλλοντικών κανόνων.

Ωστόσο η προώθηση της «λύσης» για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Καλύμνου, θα καταστεί εφικτή «ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις μήνες» αλλά όταν και εφόσον «αναβαθμιστεί και αποκατασταθεί η προβληματική εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Κω, ούτως ώστε να κλείσει η πιο ντροπιαστική ενεργή χωματερή, που είναι αυτή της Καλύμνου».
Ως τότε η Κάλυμνος θα είναι καταδικασμένη να εισπνέει τοξικά δηλητήρια, (είτε με καύση είτε και χωρίς) αναμένοντας την αναβάθμιση των υποδομών του γειτονικού νησιού !

Ποιοι είναι αυτοί που έχουν εντάξει την Κάλυμνο με 17.500 μόνιμους κατοίκους σε αναπτυξιακό σχεδιασμό ανάλογο, νησιών όπως η Κάσος (1223 μόνιμοι κάτοικοι), η Χάλκη (475 μόνιμοι κάτοικοι), η Σίκινος (386 μόνιμοι κάτοικοι) όπου εφαρμόζονται ανάλογες πρακτικές μεταφοράς απορριμμάτων σε ΧΥΤ μεγαλύτερων νησιών ;
Μήπως οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η Κυβέρνηση υπερασπίζεται και οι οποίες εναποθέτουν την προστασία του περιβάλλοντος εξ’ ολοκλήρου στους μηχανισμούς της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδυτικών ευκαιριών και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων τομέων ;
Και τι έχει να πει γι αυτό η τοπική μας αυτο-διοίκηση ;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, είναι καθοριστικής σημασίας και διαπερνά όλες τις υπόλοιπες πολιτικές, που πρέπει να ακολουθούνται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό ενός τόπου.
Ως εκ τούτου, ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για το περιβάλλον.
Η πολιτική δεν είναι υπόθεση καλών τρόπων και αστικής ευγένειας .
Οι πολιτικοί είναι επιφορτισμένοι με το να παρέχουν λύσεις στα ζωτικά προβλήματα μιας κοινωνίας και να παλεύουν συνειδητά με όραμα και σχεδιασμό για την ουσιαστική ανάπτυξή της μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών της.
Χωρίς να δέχονται αβασάνιστα άνωθεν δήθεν λύσεις, που καθηλώνουν τις τοπικές κοινωνίες στην υποανάπτυξη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί πολύ σοβαρή κατάκτηση της δημοκρατίας μας και πρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο τις λειτουργίες της προς όφελος των πολιτών, χωρίς να αναλώνεται σε αβροφροσύνες άνευ περιεχομένου ή σε προώθηση προσωπικών σχέσεων.
Η Κάλυμνος δεν αξίζει να είναι αναπτυξιακός δορυφόρος και παρακολούθημα κανενός άλλου γειτονικού νησιού.
Αξίζει την αναπτυξιακή της αυτοτέλεια και αυτήν πρέπει να διεκδικεί.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot