Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, οι κάτοικοι των νησιών θέλουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας (ακολουθώντας το παράδειγμα της Τήλου) με στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.
Η δημοσκόπηση εξέτασε την ανταπόκριση και τις απόψεις κατοίκων από τα νησιά ‘Αγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία.
Όπως επισημαίνουν, από την περιβαλλοντική οργάνωση, τα προαναφερόμενα νησιά, επιλέχτηκαν καθώς παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με την Τήλο ( μέγεθος, γεωγραφική θέση, δυναμικό ΑΠΕ ) όπου είναι σε εξέλιξη ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης ενέργειας.
Σημειώνεται ότι σκοπός του προγράμματος της Τήλου είναι η –σχεδόν- ενεργειακή αυτονομία του νησιού των Δωδεκανήσων, το οποίο μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης.
Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς και σε αλλά νησιά του Αιγαίου του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου, όπου πρόκειται να λειτουργήσει ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Υπέρ των ΑΠΕ
Στην ερώτηση προτίμησης παροχής ηλεκτροδότησης από πετρελαϊκό σταθμό ή υβριδικό σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η προτίμηση υπέρ των ΑΠΕ είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε νησιά όπου έχει προγραμματιστεί η επέκταση των πετρελαϊκών σταθμών.
Ειδικότερα, το 73, 7 % των κατοίκων των νησιών τάσσεται υπέρ της ηλεκτροδότησης από υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, έναντι του 11,8% που προτιμάει πετρελαϊκό σταθμό. Χαρακτηριστικό μάλιστα, αποτελεί το παράδειγμα της Ρόδου όπου μόλις το 8% των κατοίκων της φαίνεται να προτιμά το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι στο νησί λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι κάτοικοι των νησιών είναι θετικοί και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης οικιακού συστήματος φωλτοβολταικων ( σε ποσοστό 42%) και μπαταρίας (σε ποσοστό 49,3%).
Τα ευρήματα που καταρρίπτουν μύθους
Όπως προκύπτει, από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, καταρρίπτεται ο μύθος, ότι οι νησιώτες θεωρούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ – και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων, ως ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντική την όχληση από την εγκατατασταση των ανεμογεννητριών, ενώ το 55% θεωρεί σημαντικότερη την όχληση από την αντίστοιχη εγκατάσταση ενός πετρελαϊκού σταθμού.
Η πλειοψηφία ( ποσοστό 41% ) θεωρεί πως οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά στον τουρισμό, ακόμη και στα νησιά που αποτελούν εμβληματικούς προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, όπου το 42% των κατοίκων είναι θετικοί, έναντι του 19,4% που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.
Απεξάρτηση από το πετρέλαιο
« Οι πολίτες στα νησιά μας επιλέγουν την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την στροφή στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Νίκος Μάντζαρης.
Όπως λέει: « Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, υβριδικές λύσεις σαν αυτές της Τήλου μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά αποφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλους τους Έλληνες καταναλωτές ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ για τα « έξυπνα » και ενεργειακά νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, περιέγραψε τρεις φάσεις, σε πρόσφατη ομιλία του στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Νότιου Αιγαίου.
Όπως είπε, η πρώτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με τη στήριξη εγχειρημάτων σε νησιά όπως είναι η Τήλος, η Ικαρία και ο Αη Στράτης. Η δεύτερη, αφορά στη δυνατότητα υλοποίησης από το ΔΕΔΔΗΕ των Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε Καστελόριζο (Μεγίστη), Σύμη και Αστυπάλαια. Η τρίτη εστιάζει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα « Ενεργειακά Νησιά».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιον, για την κατάρτιση λίστας κριτηρίων, καθώς και υποψηφίων νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Σταθάκης, έκανε αναφορά και στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το σωρευτικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, με σκοπό να επιταχύνεται ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο « το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταικά θα αδειοδοτουνται μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε τιμές που πλησιάζουν το κόστος των συμβατικών καυσίμων με χρήση των πλέον σύγχρονων και ανταγωνιστικών τεχνολογιών».
Info
Το πρόγραμμα «TILOS» βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταικο πάρκο, δυο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.
To έργο, έμπνευσης και συντονισμού του Τεχνολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 και υλοποιείται μέσω της συνεργασίας 13 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: Τα ΝΕΑ