Στην Αθήνα 2.300 μετανάστες από την Ειδομένη

Δεκέμβριος 10, 2015

Περίπου 2.300 μετανάστες από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές έφτασαν σταδιακά από την Ειδομένη στην Αθήνα με 46 λεωφορεία, για να φιλοξενηθούν σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae kwon Do Παλαιού Φαλήρου.

Οι μετανάστες ήλθαν στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, που ξεκίνησε το πρωί της ίδιας μέρας και διήρκεσε 10 ώρες.

Ο συγκεκριμένος χώρος, που έχει παραχωρηθεί εδώ και περίπου 20 ημέρες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, φιλοξενεί ήδη περίπου 700 άτομα που είχαν οικειοθελώς επιστρέψει στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, όπως διευκρίνισε στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης. Είναι, δε, ενδεικτικό της κατάστασης αβεβαιότητας το γεγονός ότι η παραχώρηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λήγει το αργότερο στις 18 Δεκεμβρίου και το στάδιο θα πρέπει να εκκενωθεί. 

Ως εναλλακτική λύση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας,κάποιοι μετανάστες αναμενόταν να τοποθετηθούν στον καταυλισμό του Ελαιώνα και άλλοι στο στάδιο χόκεϊ του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όπου η δημοτική αρχή διαμαρτύρεται για την κατάσταση που διαμορφώνεται. 

Αντί όμως να επιλέξουν τη στέγη και τη διατροφή που τους εξασφάλισαν οι δημοτικές αρχές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες με το που κατέβηκαν από τα λεωφορεία κινήθηκαν προς τους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου ώστε να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας. 

Τους μετανάστες επισκέφθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισήμανε πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των μεταναστών, αλλά δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν καταστάσεις όπως εκείνη που είχε δημιουργηθεί στην Πλατεία Βικτωρίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, «προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Η αστυνομία προσήγαγε δύο δημοσιογράφους και δυο φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων και αφού έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Έντονα αντέδρασαν τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και η Ένωση των Φωτορεπόρτερ.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot