Οριστικό: Αυτό είναι το σχέδιο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων -1.000 ειδικοί φρουροί, πύλες εισόδου, κάμερες

Ιανουάριος 14, 2021

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων παρουσίασαν σήμερα οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάστηκαν οι 3 άξονες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ. Η κυρία Κεραμέως αρχικά εξήγησε ότι πλέον εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου, σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, τα οποία θα πρέπει να εκδώσουν ειδικό κανονισμό.

Η υπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αν το ΑΕΙ «δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τότε (αυτή η στάση) θα λαμβάνεται υπόψιν για την ετήσια τακτική επιχορήγησή του». Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, δημιουργείται πλέον τομέας ευθύνης ασφάλειας που θα υπάγεται στον πρύτανη ή σε έναν από τους 4 αντιπρυτάνεις.

Οι 3 άξονες ενίσχυσης ασφάλειας των πανεπιστημίων είναι οι εξής:

 

Κάμερες και πύλες εισόδου στα πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας στη συνέχεια είπε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ΑΕΙ υπογράμμισε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών. Τα πρώτα 5 πανεπιστήμια όπου θα λειτουργήσει το νέο σχήμα είναι τα ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι και πως «γι’ αυτό αντιμετωπίζουν απειλές. […] Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαιτερότητα, βίαιες ομάδες που προκαλούν επεισόδια, καταστρέφουν, επιτίθενται σε καθηγητές, φοιτητές».


Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να αλλάξει το καθεστώς. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, προβλέπονται:

-διαδικασίες εισόδου – εξόδου
-αξιοποίηση συστημάτων CCTV σε κοινόχρηστους χώρους
-λειτουργία κέντρου λήψης σημάτων σε κάθε ΑΕΙ, συνδεδεμένο με την ΕΛ.ΑΣ
-μνημόνια για διαχείριση καταστροφών και συμβάντων
-συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων
-ανοικτή γραμμή πανεπιστημίων με Αστυνομία και Πυροσβεστική
Τα περαιτέρω μέτρα για τα πανεπιστήμια:

 

Τι είναι η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος -1.000 ειδικοί φρουροί
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης μίλησε εκτενώς και για την ειδική ομάδα που θα αναλάβει την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με την ονομασία «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «θα είναι μια ομάδα ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές πολλών ξένων χωρών. Θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς». Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προσληφθούν 1.000 ειδικοί φρουροί και πως αυτή η ομάδα «δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, θα χρησιμοποιεί ειδικές στολές και θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το κάθε ίδρυμα». Παρά ταύτα, θα έχουν γκλοπ, ενώ εξετάζεται αν θα φέρουν σπρέι πιπεριού.

Η ΟΠΠΙ θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Σε περίπτωση που θα κινδυνεύουν ζωές ή κρίσιμες υποδομές -λ.χ. σε μια μεγάλη επίθεση- τότε θα ενισχύονται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις ακαδημαϊκών απέναντι στο σχέδιο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε είναι θετικό να κατατεθούν όλες οι απόψεις στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και πως θα γίνει και ευρύς διάλογος στη Βουλή. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πριν από ένα μήνα, από τύχη ο πρύτανης του ΕΜΠ δεν υπέστη τα ίδια ή χειρότερα από αυτά που υπέστη ο κ. Μπουραντώνης (του Οικονομικού Πανεπιστημίου). Κατάφερε και διέφυγε από το γραφείο του, το οποίο στη συνέχεια έγινε κομμάτια. Αν αυτοί που υποστηρίζουν αυτές οι απόψεις έχουν δει σε άλλη χώρα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα να έρθουν να το συζητήσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/panepistimia-fylaxi-1000-eidikoi-foyroi-kameres

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot