Σκιές στην εθνική κυριαρχία από τη νέα Frontex

Δεκέμβριος 16, 2015
Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της συλλογικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έκανε χθες η Κομισιόν, με την πρότασή της για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής/ακτοφυλακής, το οποίο στην ουσία θα διαδεχθεί τη Frontex.

Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν περιέχει και κάποιες ακραίες θέσεις, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, γιατί θέτουν θέμα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, όπως το δικαίωμα των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων να επεμβαίνουν σε μια χώρα-μέλος ακόμη και χωρίς αίτημά της.

Στην περίπτωση της Ελλάδας για παράδειγμα είναι καλό οι συνοριοφύλακες να επικουρούν τις αρμόδιες αρχές στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και όχι μονομερώς, δηλαδή αυθαίρετα και στο όνομα της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Η πρόταση παρουσιάστηκε χθες από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο επίτροπο για το μεταναστευτικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν προβλέπουν τα εξής:

-Η ομάδα των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων θα αποτελείται από 1.500 άτομα με το δικό τους εξοπλισμό, τα οποία θα μπορούν να κινητοποιούνται σε οποιοδήποτε μέρος των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν το αργότερο σε τρεις μέρες.

-Ο βασικός τους ρόλος όταν δεν βρίσκονται σε αποστολή θα είναι η ανάλυση των κινδύνων, η παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη για τη φύλαξη των συνόρων. 

Οπως υπάρχει κίνδυνος θα στέλνονται αρχικά εμπειρογνώμονες προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από το κράτος-μέλος εντός χρονοδιαγράμματος.

-Οταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει προβλήματα και οι δικές του δυνάμεις δεν επαρκούν, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των συνοριοφυλάκων ή ακτοφυλάκων ανάλογα με το αν τα σύνορα είναι χερσαία ή θαλάσσια. Εάν το κράτος-μέλος δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει ένα προσφυγικό κύμα ή αυτά είναι ανεπαρκή, τότε η Κομισιόν μπορεί αφού αναλύσει την κατάσταση να προτείνει η ίδια την ανάπτυξη μιας άμεσης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
e-typos.com

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot