×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα ρωσικό «μπλόκο» στις εξαγωγές

Αύγουστος 05, 2014
Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας πραγματοποιείται σήμερα. Θα εξετάσει τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Οι πιθανές αντιδράσεις.
 
Υπ' ατμόν βρίσκονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, και δη όσες εξάγουν προς τη Ρωσία, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.
 
Ο κίνδυνος να επιβληθεί εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, υπό τον μανδύα του εντοπισμού σε ελληνικά ροδάκινα επικίνδυνου παράσιτου και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε υψηλά επίπεδα, δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ρώσου επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σεργκέι Ντάνκβερτ.
 
Ο Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, ανέφερε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας. Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικό διάλογο».
 
Ξεκαθάρισε πάντως ότι εντός της εβδομάδας πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς, με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής που εξάγεται στη Ρωσία.
 
Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, ο ίδιος με δηλώσεις του άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εισαγωγής φρούτων από την Ελλάδα, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, σήμερα γίνεται σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η οποία θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων οι κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ και Μανώλης Μαματζάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ.
 
Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και δη για προϊόντα όπως οι γούνες, οι φράουλες, τα ροδάκινα και τα ακτινίδια αλλά και η πορεία των ελληνικών εξαγωγών γενικότερα.
 
Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν στο Εuro2day.gr ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι σε περίπτωση που υπάρξουν δυσανάλογες ζημίες από την κρίση σε συγκεκριμένους κλάδους όπως της γούνας και των νωπών προϊόντων (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια) να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξη μέσω οικονομικής ενίσχυσής τους.
 
Επίσης όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου στο Εuro2day.gr, στη σημερινή συνάντηση θα εξετασθούν και οι δυνατότητες που υπάρχουν για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να κατευθυνθούν πόροι σε άλλες αγορές προκειμένου να μετριαστούν οι όποιες απώλειες από την αγορά της Ρωσίας.
 
Βέβαια το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα προϊόντα (εξαιρούνται οι γούνες) είναι ότι είναι ευπαθή, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορέσουν να διοχετευθούν τα αδιάθετα προϊόντα σε άλλες αγορές, αφού, σε περίπτωση επέκτασης των περιορισμών από τη ρωσική πλευρά, αυτές θα κατακλυστούν από αντίστοιχα προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, επηρεάζοντας μάλιστα το σύνολο των τιμών και της ζήτησης όλων των νωπών.
 
Σημειώνεται ότι μεγάλο ποσό των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία προέρχεται από τον αγροδιατροφικό κλάδο. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά.
 
Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία την προηγούμενη χρονιά (2013) έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ. Με βάση μάλιστα στοιχεία από τις ρωσικές αρχές, η Ελλάδα κατατάσσεται 17ος προμηθευτής της Ρωσίας. Σύμφωνα με στοιχεία της, το 2013 πάνω από 140.000 τόνοι εξήχθησαν στη Ρωσία, από τους οποίους 122.000 τόνοι απευθείας εξαγωγή από την Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανήλθαν στους 158.000 τόνους.
 
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών και φρούτων, οι εξαγωγές της χώρας μας το 2013 προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ και ειδικότερα της κομπόστας ροδάκινου στα 5,3 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο έτος το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας (αξία 34,5 εκατ. ευρώ). Κυριότερο εξαγωγικό ελληνικό φρούτο αυτήν την εποχή στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, οι δε αντίστοιχες εξαγωγές βρίσκονται περίπου στο μέσον της τρέχουσας εμπορικής περιόδου.
 
euro2day

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot