×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Αμεση λύση για τον ΦΠΑ ζητούν οι εργολάβοι

Αύγουστος 07, 2014
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για "ΦΠΑ αυτοπαράδοσης" θα κληθούν να πληρώσουν από τις αρχές του 2015 οι εργολάβοι οικοδομών για διαμερίσματα που δεν έχουν πωλήσει. Ζητούν κατάργηση ή μείωση του συντελεστή.
 
Στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου θα βρεθούν δεκάδες οικοδομικές επιχειρήσεις, με τους ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίζουν και ποινές φυλάκισης αν δεν υπάρξει μέχρι τις 31/12/2014 λύση στο πρόβλημα με τον περίφημο «ΦΠΑ αυτοπαράδοσης». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου.
 
Με βάση διάταξη του 2011, οι εργολάβοι οικοδομών που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή διαμερισμάτων μετά το 2006 καλούνται εντός τριετίας (που έγινε τετραετία με άλλη ρύθμιση) να πληρώσουν στο δημόσιο ΦΠΑ 23% ανεξάρτητα από το αν τα έχουν πωλήσει. Δηλαδή ο εργολάβος είχε προθεσμία τριών (τεσσάρων) ετών από την αποπεράτωση της οικοδομής ώστε να παραχωρήσει το ακίνητο για πρώτη χρήση (πώληση, μίσθωση, δωρεάν παραχώρησ, κ.λπ.) και να πληρώσει τον ΦΠΑ. Αν δεν το πωλήσει εντός της συγκεκριμένης περιόδου, καλείται να πληρώσει τον λεγόμενο «ΦΠΑ αυτοπαράδοσης».
 
Οι εκπρόσωποι των εργολάβων πιέζουν για κατάργηση της ρύθμισης, καθώς σε μια περίοδο όπου η οικοδομή είναι «κλινικά νεκρή» θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ευρώ για κλειστά διαμερίσματα. Ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που η τρόικα ασκήσει βέτο στο ενδεχόμενο κατάργησης του «ΦΠΑ αυτοπαράδοσης», προτείνουν τη μείωση του συντελεστή από 23% σε 13%. «Με τον συντελεστή στο 23%, αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ δαπανών, πρέπει να πληρώσουμε καθαρό συντελεστή περί το 16% ανά διαμέρισμα» επισημαίνουν. «Αν ο συντελεστής μειωθεί στο 13%, τότε με την αφαίρεση του ΦΠΑ δαπανών η καθαρή επιβάρυνση περιορίζεται στο 4% - 5% που είναι ανεκτό υπό τις παρούσες συνθήκες».
 
Ένα από τα επιχειρήματα του κλάδου είναι το γεγονός πως ο ΦΠΑ στην ουσία συνδέεται μόνο με το 30% του συνολικού κόστους μιας οικοδομής, δηλαδή με τα υλικά. Το υπόλοιπο 70% του κόστους, όπως υποστηρίζουν, αφορά δαπάνες για την αγορά του οικοπέδου, για τα εργατικά, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. οι οποίες δεν υπάγονται σε ΦΠΑ.
 
Όπως δηλώνει στο Euro2day.gr εργολάβος οικοδομών, το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει κάθε εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ ανά αδιάθετο διαμέρισμα σε μια περιοχή με τιμή ζώνης περί τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Ο ίδιος διαθέτει σήμερα περί τα 20 διαμερίσματα που δεν έχει καταφέρει να πωλήσει και συνεπώς από τις αρχές του νέου έτους πρέπει να πληρώσει στην εφορία περί τα 400.000 ευρώ. Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως επειδή η οφειλή αφορά ΦΠΑ, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών απειλούνται με φυλάκιση.
 
Σήμερα υπάρχουν στην αγορά περί τα 170.000 αδιάθετα διαμερίσματα, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν μετά το 2006. Συνεπώς οι εργολάβοι οικοδομών θα κληθούν να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ουσία εδώ και χρόνια υπολειτουργούν, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στα οικιστικά ακίνητα.
 
euro2day

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot