Fraport Greece: Επενδύσεις ύψους 32εκ. ευρώ στο Αεροδρόμιο Κω – Νέος τερματικός & πυροσβεστικός σταθμός – Τριπλασιασμός εγκαταστάσεων από 8χιλ. τμ σε 24χιλ. τμ (28 Check-in) έως τον Μάρτιο του 2020 (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Νοέμβριος 30, 2017

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ FRAPORT ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΩ

Α. Ζinell: Το αεροδρόμιο Κω θα αποτελέσει σε λίγα χρόνια άλλο ένα βασικό στοιχείο της παγκόσμιας φήμης του νησιού

Η Fraport Greece παρουσίασε σε εκδήλωση της απόψε στο ξεν. Κως τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του αεροδρομίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ. Η εκδήλωση αποτέλεσε μία ακόμα αφορμή για ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο με τοπικές αρχές και τουριστικούς φορείς για όλα τα θέματα που αφορούν στο μέλλον του αεροδρομίου και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού γενικότερα.

Πρόκειται -σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Rolf Klitcher, υπεύθυνος υλοποίησης του έργου-  για επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκ.ευρώ, τη δημιουργία νέου τερματικού σταθμού 24.000 τμ (τριπλάσιος σε μέγεθος από τον υπάρχοντα σήμερα ο οποίος είναι γύρω στις 8.000 τμ) για δυνατότητα εξυπηρέτησης αντίστοιχου αριθμού χειραποσκευών και χώρων για περισσότερα καταστήματα επίσης. Όλα αυτά θα είναι έτοιμα έως τον Μάρτιο το 2020, σε τρεις φάσεις υλοποίησης από την εταιρεία  Intrakat του Ομίλου Κόκκαλη (η οποία έχει αναλάβει τα έργα επέκτασης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων).

Αεροδρόμιο Κω «Ιπποκράτης» επένδυση ύψους 32εκ. ευρώ:
• Νέος Τερματικός Σταθμός
• Νέος πυροσβεστικός σταθμός
• Ανακαίνιση/επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων
• 201% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 24.000 m2
• 75% αύξηση των σταθμών Check-in (από 16 σε 28)
• 125% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 9)

Η δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού με σύγχρονο σύστημα αυτόματου ελέγχου αποσκευών (scanner)  που ελέγχει την αποσκευή χωρίς να κινείται (τα συστήματα ελέγχου θα βρίσκονται στο υπόγειο), όπως τόνισε ο κ. Klitcher είναι οδηγία της ΕΕ την οποία και θα πρέπει να ακολουθήσουμε για λόγους ασφαλείας και καλύτερης εξυπηρέτησης. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να καλύψει οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση αποσκευών και κίνησης στο αεροδρόμιο.

Παρουσιάζοντας την εικόνα που θα έχει η νέα πρόσοψη του ελεγχόμενου χώρου του Αεροδρομίου (φωτό) τόνισε ότι έχει σταλεί προς έγκριση στην αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή, καθώς και την εικόνα της νέας εισόδου του αεροδρομίου, του κόμβου και του χώρου στάθμευσης με το νέο κράσπεδο.

Ακολούθως παρουσίασε τις βελτιωτικές  παρεμβάσεις που θα γίνουν στον διάδρομο προσγείωσης και γι’ αυτό το λόγο θα χρειαστεί -όπως θα γίνει και στο αεροδρόμιου Μυκόνου- να κλείσει για κάποιες μέρες.

«Ακούμε να λέτε: Και τι κάνατε από τον Απρίλιο, όλους αυτούς τους μήνες που έχετε αναλάβει στο Αεροδρόμιο Κω; Δεν έχετε κάνει τίποτα; Η απάντηση είναι ότι έχουν γίνει πράγματα στο παρασκήνιο τα οποία δεν έχουν γίνει αντιληπτά όπως: βελτίωση μέτρων ασφαλείας, καλύτερη αξιοποίηση χώρων, σύστημα κλιματισμού-εξαερισμού- παρέμβαση στην οροφή για στεγανοποίηση και έλεγχο υγρασίας, νέα σήμανση, φωτισμό, καλωδίωση, χώρους στάθμευσης, παρέμβαση στον διάδρομο προσγείωσης, βελτίωση οδοστρώματος ελεγχόμενου χώρου αερολιμένα» (με παρουσίαση εικόνων πριν και μετά).

Στα σχέδια της Fraport Greece για το Αεροδρόμιο Κω είναι η δημιουργία ενός εντελώς νέου σταθμού διάσωσης και πυρόσβεσης στην πρώτη φάση. Στην δεύτερη φάση θα είναι η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού σε παράλληλη λειτουργία με τον υπάρχοντα και στην συνέχεια θα γίνει η μεταφορά και η δημιουργία των νέων πυλών εκεί (συνολικά 28 πύλες ελέγχου). Επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη χώρων για εμπορικά καταστήματα ώστε οι επιβάτες να έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν πριν αναχωρήσουν.

Αναφορικά με τις εργασίες, οι εκπρόσωποι της Fraport, είπαν πως θα γίνονται τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να δημιουργηθεί η ελάχιστη δυνατή όχληση. Ο CEO, δήλωσε επίσης, πως παρ’ ότι για φέτος έχουν γίνει οι συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διαφορετικών χρεώσεων για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να συνεχιστεί το κύμα προσφορών από εταιρείες χαμηλού κόστους. Τόνισε ακόμα, πως η συνεργασία της εταιρείας με την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), είναι άριστη και πως θα επιδιωχθεί η εμβάθυνση της, σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, πως εκτός από την πολλαπλή αναφορά του πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα “αεροδρόμιο που να ανταποκρίνεται στις αναπυτξιακές δυνατότητες της Κω με, πρωταρχικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια των επιβατών.

Με αφορμή την εκδήλωση, ο κ. Alexander Zinell, Δ/νων Σύμβουλος της Fraport Greece, δήλωσε: Οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί είναι τεράστιες. Συνεπώς, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές και να εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των επιβατών. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του αεροδρομίου και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι επιβάτες να βελτιώνονται συνεχώς. Σύμμαχοί μας στην προσπάθειά αυτή είναι οι τοπικοί φορείς και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε. Μαζί, θα δουλέψουμε σκληρά, με σχέδιο και στρατηγική, ώστε η Κως να αποκτήσει το αεροδρόμιο που της αξίζει.
Τον λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των τουριστικών φορέων του νησιού ρωτώντας μεταξύ άλλων: για τα τέλη (καθαριότητας κλπ), και τις υποχρεώσεις της Fraport Greece, (αντίστοιχα ερωτήματα έθεσαν η Μ. Παπαζαχαρίου και η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα η οποία έθεσε επιπρόσθετα,το θέμα της μείωσης τελών για τις εταιρείες χαμηλού κόστους για επιμήκυνση της τουρ. περιόδου καθώς και το θέμα της συγκοινωνίας από και προς το αεροδρόμιο) με τον κ. Zinell να απαντάει ότι ασφαλώς και καταβάλλονται κανονικά και είναι όλα προβλεπόμενα από την σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από και προς το αεροδρόμιο ο υπεύθυνος του Αεροδρομίου Κω, Γιώργος Μαστροδημητρίου αναγνώρισε ότι χρειάζεται βελτίωση και αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον δήμο Κω και το ΚΤΕΛ με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει και η δύο για ανάπτυξη της συγκοινωνίας από μέρους τους, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας (ερωτήματα Γ. Κρητικού για το γειτνιάζον συγκρότημα Γυμνασίου Λυκείου Αντιμάχειας και Ν. Μυλωνά για το χωριό της Αντιμάχειας), στα οποία όπως απάντησε ο κ. Zinell υπάρχει η σχετική πρόβλεψη και ευαισθησία με μετρήσεις ρύπων κλπ.

Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς (Κ. Τεχνίτης, Σ. Βουκουβαλίδης) έδωσαν έμφαση στις μέχρι σήμερα βασικές ελλείψεις του αεροδρομίου, στις συνθήκες παραμονής και εξυπηρέτησης στην αιχμή της τουρ. περιόδου, καθώς και στην καθιέρωση τακτικών συναντήσεων εργασίας (ειδικά πριν την έναρξη της τουρ. περιόδου) για καλύτερη συνεργασία και πρόληψη/αντιμετώπιση προβλημάτων. Αντίστοιχη πρόθεση καλής συνεργασίας ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μ. Γλυνός (στην παρουσίαση ήταν και αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δωδ/σου και ο Πρόεδρος της ΜΕ του ΤΕΕ Κω)
Τέλος, εκ μέρους των τοπικών αρχών ο αναπληρωτής του Δημάρχου Κω (ο οποίος βρίσκεται στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα) Δ. Γερασκλής, αλλά και ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός αναφέρθηκαν επίσης στο μέχρι τώρα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τους εκπροσώπους της Fraport Greece ευχόμενοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το νησί.
Παρόντες ήταν ακόμη: εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου ο π. Κωνσταντίνος Καματερός και ο Σοφολογιώτατος Ιμάμης Κω κ Σ. Δαμάδογλου, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης,ο πρ. Υπουργός Γ. Βαληνάκης, ο Αντιδήμαρχος Η. Σιφάκης, οι Δημ. Σύμβουλοι Ν. Κανταρζής και Γ. Καλλούδης, και πολλοί εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece Γιάννης Παπάζογλου, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα σχέδια αυτά θα ανέβουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας την Παρασκευή.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot