Λευκάκια Ναυπλίου: Ο νεοφώτιστος Αλέξανδρος και οι 13 νονοί του περιέφεραν την εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μάιος 20, 2024

Την δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα , την Κυριακή των Μυροφόρων 18 Μαΐου 2024 , γιορτάζει πανηγυρικά η εκκλησία της Υπαπαντής Λευκακίων την εικόνα των μυροφόρων γυναικών αλλά και τον αρχιστράτηγο των επουρανιων θείον δυνάμεων τον ταξιάρχη Μιχαήλ ,όπου η πρωτότυπη εικόνα του βρίσκεται στο Μανταμάδο Λέσβου .

Τα τελευταία επτά χρόνια πιστό αντίγραφο της εικόνα του ταξιάρχη έχει δωριθεί το ναό της Υπαπαντής του κυρίου στα Λευκάκια όπου και είναι τοποθετημένη πλησίον της εφεστίου εικόνας της Υπαπαντής του κυρίου.

Η εικόνα τιμάται δύο φορές το χρόνο η μία είναι στην εορτή των Ασωμάτων 8 Νοεμβρίου και η δεύτερη στην Κυριακή των Μυροφόρων και κάθε Δευτέρα τελείται ιερά παράκληση προς στον ταξιάρχη

Ο Ενοριακός Ιερός ναός Υπαπαντής του Χριστού Λευκακίων την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 δέχθηκε το πιστό αντίγραφο της Ιερής Εικόνος του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου Λέσβου.

Ο εφημέριος του ναού Ιερομόναχος π. Μιχαήλ Καλαμαράς ευχαρίστησε από καρδιάς του δωρητές της εικόνας και του ευχήθηκε ότι καλύτερο γι αυτούς και την οικογένεια τους και να τους φωτίζει πάντα ο Ταξιάρχης Μιχαήλ.

Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.

Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατάσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.

Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.

Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής από χιλιόμετρα μακριά αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.

Στην εκκλησία την Κυριακή στο ναό ήταν και ο νεοφώτιστος 25χρονος Αλέξανδρο και οι ανάδοχοι του , στην πρώτη του Θεία Λειτουργία. Ο ίδιος και οι 13 νονοί και νονές του στο τέλος της θείας λειτουργίας απαγγείλουν το Σύμβολο της Πίστεως και το Πάτερ ημών .

Ο νεαρός Βορειοηπειρώτη , ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο, την Κυριακή 12 Μαΐου, βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος από 13 νονούς και νονές στον Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Λευκάκια Ναυπλίου. Το μυστήριο της βάπτισης τέλεσε ο εφημέριος Λευκακίων Ιερομόναχος π. Μιχαήλ Καλαμαράς, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Αλέξανδρου, ηλικίας 25 ετών, να γίνει Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Ταξιάρχη και των Μυροφόρων πέριξ του ναού προς ευλογία των κατοίκων


STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot