Τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA της Moderna, όταν συνδυαστεί με φάρμακο ανοσοθεραπείας της Merck, μειώνει την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Moderna και Merck ετοιμάζονται να περάσουν για πρώτη φορά στα χρονικά στη Φάση 3 των δοκιμών ενός εμβολίου κατά του καρκίνου που βασίζεται σε τεχνολογία mRNA, αφού προηγούμενη μικρότερη μελέτη έδειξε ότι αυτό ενίσχυσε τις πιθανότητες των ασθενών να επιβιώσουν από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος.
Στοιχεία που δημοσίευσε η Moderna σήμερα δείχνουν ότι εάν συνδυαστούν, το πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου και το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής μελανώματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 44% σε σύγκριση με τη θεραπεία που χρησιμοποιούσε μόνο το φάρμακο Keytruda.
Στη Φάση 2 των δοκιμών συμμετείχαν 157 ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το μελάνωμα. Άλλοι από αυτούς έλαβαν εννέα δόσεις του εμβολίου κατά του καρκίνου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157/V940, μαζί με το φάρμακο Keytruda. Σε άλλους χορηγήθηκε μόνο Keytruda.
Οι διευθύνοντες της Moderna υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά ώστε Merck και Moderna να θέλουν τώρα να περάσουν στην επόμενη ακόμη μεγαλύτερη Φάσης 3 των δοκιμών. Πρόθεση των εταιρειών είναι μάλιστα να τεστάρουν αυτόν τον συνδυασμό εμβολίου mRNA – ανοσοθεραπείας απέναντι και σε άλλες μορφές καρκίνου πέρα από τον καρκίνο του δέρματος.
Όπως σημειώνεται ωστόσο στο σχετικό άρθρο των FT, πολλά φάρμακα που περνούν τη Φάση 2 έπειτα αποτυγχάνουν στη Φάση 3 των δοκιμών.
Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας mRNA, που έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια μέσω των επιτυχημένων εμβολίων που αναπτύχθηκαν κατά της Covid-19, για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα να βάζει στο στόχαστρο καρκινικούς όγκους.
Πηγή: FT