Κατηγορία : Οινοποιείο , Προβολές 42087
«Ακράνι», φίλος αγαπημένος. Προέρχεται από τη λέξη «ακράνης» που σημαίνει σύντροφος, μια λέξη που σπάνια ακούμε σήμερα, αλλά συναντάμε σε ακριτικά τραγούδια της Δωδεκανήσου. Η επιλογή του ονόματος αυτού, που αντικαθιστά το αρχικό Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου, δεν είναι τυχαία. Προσδοκά να αναγνωρίσει όλες εκείνες τις σχέσεις φιλίας που η οικογένεια καλλιεργεί από το 1996, όταν πρωτοξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο του κρασιού. Σχέσεις φιλίας με αμπελουργούς, συναδέλφους οινοποιούς, παραγωγούς τοπικών προϊόντων, όλους τους Κώες, αλλά και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που έχουν περάσει από το οινοποιείο μέχρι σήμερα.
Η λέξη Κτήμα υπογραμμίζει την ελληνική καταγωγή και τη δέσμευση της οικογένειας να αναβιώσει σπάνιες ελληνικές ποικιλίες στο terroir της Κω.
Το λογότυπο συνεχίζει την ιστορία του ονόματος, αποτυπώνοντας τη φιλία ανάμεσα σε δυο αρχικά αντίπαλους πολεμιστές: τον «Γενάρχη των Κώων» Ηρακλή και τον θρυλικό βασιλιά της Κω Χάλκωνα.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής που βρέθηκε στην Κω εξαιτίας μιας τρομερής τρικυμίας, πληγώθηκε από τον Χάλκωνα, γιό του βασιλιά Ευρύπυλου. Ωστόσο, νικητής της μάχης που ακολούθησε αναδείχθηκε ο ίδιος, αφού κατάφερε να σκοτώσει τον Ευρύπυλο. Μετά τη συμφιλίωση, ο Ηρακλής παντρεύτηκε τη Χαλκιόπη, κόρη του νεκρού βασιλιά, κι απέκτησε μαζί της έναν γιο, τον Θεσσαλό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, κυριάρχησε η γενιά των Ηρακλειδών στην Κω, από την οποία κατάγεται και ο Ιπποκράτης. Αργότερα, ο Ηρακλής αποχώρησε από το νησί, αφού πρώτα αναγνώρισε ως επίσημο βασιλιά της Κω τον Χάλκωνα, για τον οποίο λέγεται ότι χτύπησε έναν βράχο με το πόδι του κι ανάβλυσε η αρχαία πηγή της Βουρίνας.